Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Mycket bra sista år av Norrporten

Publicerad: 11 maj 2016, 12:49

Jörgen Lundgren.

Foto: Norrporten.

Norrporten redovisar ett driftnetto om 1 277 miljoner kronor för 2015. Jämfört med året innan är det en ökning med 42 miljoner kronor, samtidigt som hyresintäkterna har ökat med 31 miljoner, vilket innebär att fastighetskostnaderna har man lyckats sänka med 11 miljoner.


Ämnen i artikeln:

CastellumNorrporten

Norrporten redovisar ett driftnetto om 1 277 miljoner kronor för 2015. Jämfört med året innan är det en ökning med 42 miljoner kronor, samtidigt som hyresintäkterna har ökat med 31 miljoner, vilket innebär att fastighetskostnaderna har man lyckats sänka med 11 miljoner. Överskottsgraden stiger därmed, med 1,1 procentenhet till 67,5 procent.

Förvaltningsresultatet förbättras med 344 miljoner kronor och hamnar på 949 miljoner. Förbättringen förklaras av att man under 2014 hade extraordinära räntesäkringskostnader och således förbättras räntenettot med 309 miljoner kronor, till -240 miljoner. Vidare får man en positiv värdeförändringseffekt i förvaltningsbeståndet samt från derivatportföljen och sammanlagt leder det till en vinst före skatt på 1 987 miljoner kronor. Enligt ett pressmeddelande från Norrporten är 2015 det starkaste året i bolagets historia, vilket kanske är ett passande avslut för bolaget som inom kort, om inget oförutsett händer, kommer att bli en del av Castellum.

– Det är framförallt med en känsla av stolthet vi överlämnar detta framgångsrika företagsbygge till Castellums fortsatta förvaltning och utveckling, skriver Norrportens vd Jörgen Lundgren i en kommentar.

Norrporten har en urstark balansräkning med ett fastighetsvärde om 25,8 miljarder kronor, som Fastighetsnytt redan har rapporterat, och en soliditet om 44,5 procent. Belåningsgraden ligger på 46,7 procent och vakanserna är inte stora, uthyrningsgraden ligger på 95,3 procent.

Allt tyder på att det är ett mycket välskött bolag som Castellum nu tar över.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

CastellumNorrporten

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.