torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

MaxFast gör entré på börsen

Publicerad: 29 juni 2016, 11:55

Maxfasts logga fanns att beskåda på Nasdaqs torn i New York när bolaget noterades på First North.. Foto: Nasdaq.

Ytterligare ett fastighetsbolag gjorde entré på börsen på onsdagen när MaxFasts aktie togs upp för handel på Stockholmsbörsens tillväxtmarknad, First North. Fastighetsnytt kunde i mars avslöja planerna på en listning.

Ämnen i artikeln:

BrexitCatellaFirst NorthMaxFastigheter

Ytterligare ett fastighetsbolag gjorde entré på börsen på onsdagen när MaxFasts aktie togs upp för handel på Stockholmsbörsens tillväxtmarknad, First North. Fastighetsnytt kunde i mars avslöja planerna på en listning och även att bolagets ägare bett Christer Sundin, tidigare vd på Diös Fastigheter, ta över klubban i bolaget. På onsdagen ringde Robert Engwall, vd och en av MaxFasts grundare in handeln på börsen och någon minut därefter noterades det första avslutet i aktien då 200 aktier bytte ägare till kursen 38 kronor.

MaxFast är ett bolag som äger och förvaltar handelsfastigheter i Mälardalen och Mellansverige och i samtal med Fastighetsnytt säger Robert Engwall att tills nyligen, då man genomförde sin första kapitalresningsrunda, hade bolagets egna kapital enbart bestått av det kapital ägarna hade skjutit till.

– Vi var åtta stycken intressenter som startade bolaget och sedan tillkom det några fler men ända tills Christer kom in så har vi varit tolv stycken ägare. Ägarna har tillskjutit kapital och i stort sett tredubblat det varje år. Så det finns en väldigt stor tro bland företagets gamla ägargrupp på dess affärsidé och den har visat sig vara väldigt lönsam.

Han säger vidare att bolaget har visat en väldigt bra underliggande lönsamhet och att det känns bra att kunna gå till börsen med ett bolag som ägarna kan stå upp för.

MaxFast har som målsättning att inom ett år ha ett fastighetsvärde på 1 miljard kronor och inom tre år dubbla den till 2 miljarder. Innebär det att man behöver ta in nytt kapital?

– Ja,  vi är i stark tillväxt och vi når nu vårt initiala mål, men för att dubbla värdet till 2 miljarder behöver vi göra en ny kapitalrunda. När det blir vet vi ännu inte riktigt, men det är mycket som talar för att den kommer redan inom ett år, det beror lite på hur projekten utvecklar sig.

Modigt att lista i Brexit-veckan
Veckan har hittills varit väldigt stökig på börsen och vid MaxFast listningsceremoni fanns det de som påpekade att det var modigt att trots det fullfölja listningen istället för att avvakta tills marknaden hade lugnat sig. Vidare var man imponerad över att bolaget lyckats resa kapital trots den ovisshet som funnits på marknaden innan Brexit-omröstningen men hur har det då gått under första handelsdagen?

Hittills har åtta avslut noterats, samtliga till kursen 38 kronor och sammanlagt omfattande 926 aktier. Något mer är kanske inte att rimligt att förvänta sig med tanke på att MaxFast är ett relativt nytt bolag som opererat i det tysta tills börsplanerna offentliggjordes tidigare i år.

Catella har agerat finansiell rådgivare till MaxFast, både i samband med bolagets kapitalresning och listning.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev