Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Marknaden manipulerad av Muddy Waters

Publicerad: 6 november 2015, 00:00


Jag har tidigare skrivit om blankning i denna blogg. Blankning är för mig en viktig, eller till och med nödvändig, del av en väl fungerade kapitalmarknad och då spelar det ingen roll om det gäller aktiemarknad eller obligationsmarknad, eller en valutamarknad för den delen. Genom att blanka en tillgång skickar en investerare en tydlig signal om att den anser tillgången vara för dyr och då får marknaden avgöra om den håller med.

Detta i den bästa av världar, nackdelen med blankning är att den går att använda i syfte att manipulera marknaden och det är på många vis ett ganska enkelt medel för marknadsmanipulation. Ett nyligt exempel, som jag ser det, är när amerikanska analysföretaget Muddy Waters via ett öppet brev informerade Telias styrelse om att man tagit en kort position i telekomjätten.

I sitt öppna brev räknade Muddy Waters, som har ett rykte som sig att vara en ganska skrupelfri spelare, upp ett antal anledningar för att man tagit den korta positionen. Marknadens reaktion var lika brutal som den var panikslagen och Telias aktie föll omedelbart med cirka 8 procent. Sedan började marknaden tänka efter och efter följde ett antal hälsointyg för Telia där olika investerare och analytiker pekade på brister i Muddy Waters analys. Förmodligen alldeles för sent.

Jag är nämligen ganska övertygad om att redan då hade Muddy Waters för länge sen stängt sin position. Jag tror att man gjorde det nästan omedelbart och det råder i min värld inget tvivel om att det öppna brevet var en direkt attack på aktien. Genom att offentliggöra brevet som man gjorde ville man forcera fram den brutala och panikslagna reaktionen, få aktien att sjunka som en sten och omedelbart inkassera sin vinst. Jag tror att man lyckades med detta på endast några få minuter eller timmar.

Blankning innebär som de flesta läsare av denna blogg säkert vet att en investerare lånar ett antal aktier som den anser vara högt värderat, säljer dem för att sedan köpa tillbaka och lämna tillbaka. Vinsten uppstår om man lyckas köpa tillbaka aktierna till ett lägre pris än man sålde dem och passar man på att ungefär samtidigt som man säljer aktien släppa en bomb som den att aktien ligger under attack blir det desto enklare att inkassera en vinst.

Enligt Finansinspektionens register över blankningar i svenska aktier, blankningar som överstiger 0,5 procent av kapitalet i bolagen, finns det inget som tyder på att Muddy Waters blankat Telia. Det är dock bara halva sanningen då det kan vara så att man höll sig under 0,5 procent och har man varit noga med att inte överstiga 0,2 procent så har man aldrig dykt upp på Finansinspektionens radar. Likaså, om jag har förstått ett långt telefonsamtal jag hade med en expert på Finansinspektionen för något år sedan, har Muddy Waters lyckats undvika Finansinspektionens radar om man bara aktat sig för att stänga den korta positionen samma dag som man tog den (vilket det mesta talar för då Telia ”endast” backade med 3 procent under handelsdagen ifråga – torsdagen 15 oktober).

Jag är alltså helt övertygad om att Muddy Waters har manipulerat den svenska aktiemarknaden med hjälp av blankning och att man kan ha kammat hem en vinst på ett par tiotal miljoner kronor på kuppen.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.