torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Maktstrid i Castellum – bråda mellandagar för Rutger Arnhult

Publicerad: 8 januari 2021, 10:08

Två ledamöter i valberedningen menar att Arnhults sfär skulle bli överrepresenterad i styrelsen sett till sitt ägande på 15 procent om Arnhult blir ordförande.

I mellandagarna meddelade Rutger Arnhult att han lämnar vd-posten i Klövern efter att han föreslagits som ny ordförande i Castellum – ett förslag som inte backas upp av hela valberedningen.

Ämnen i artikeln:

Rutger ArnhultCastellumEntra FastigheterIlija Batljan

Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


Under se senaste åren har Arnhults bolag M2 köpt många stora poster i Castellum, och äger i dagsläget cirka 15 procent. Det gör Arnhult till största ägare i Castellum. 

Den 29 december meddelade valberedningen att man föreslår Arnhult som ny styrelseordförande, efter att han meddelat att han slutar som vd i konkurrerande Klövern, och samtidigt lämnar styrelsen i både Klövern och Corem. 

Läs även: Arnhult lägger lågt budpliktsbud på Corem

Senare samma dag skickades kompletterande information ut från Castellums valberedning: Charlotte Strömberg (avgående styrelseordförande) och Vincent Fokke (representant från Castellums näst största ägare, den nederländska pensionsfonden Stichting Pensioenfonds ABP) motsätter sig valet av Arnhult. 

Strömberg och Fokke anser inte att Arnhult kan vara ordförande i Castellum då han i praktiken kontrollerar konkurrenterna Klövern och Corem genom sitt ägande i de båda bolagen, även om han lämnar sina uppdrag. 

Vi anser att det kommer vara till nackdel för styrelsearbetet i Castellum att ha en styrelseordförande som är engagerad i konkurrerande verksamhet.

De menar vidare att Arnhults sfär skulle bli överrepresenterade i styrelsen sett till sitt ägande på 15 procent då Joacim Sjöberg, som nominerades av just Arnhult, redan finns i styrelsen. 

– Vi anser att det kommer vara till nackdel för styrelsearbetet i Castellum att ha en styrelseordförande som är engagerad i konkurrerande verksamhet. Därtill ser vi en förhöjd risk att några av de nuvarande styrelseledamöterna inte kommer att stanna kvar som styrelseledamöter om Rutger Arnhult väljs som styrelseordförande, skriver Strömberg och Fokke i ett pressmeddelande.

Övriga ledamöter i valberedningen, som alltså vill se Arnhult som ordförande är Patrik Essehorn som är utsedd av Arnhult genom bolag, Cristina Tillman som är utsedd av Arnhult-kontrollerade Corem samt Magnus Strömer som är utsedd av Länsförsäkringar Fondförvaltning. Just Länsförsäkringar gav Arnhult stöd för cirka fem år sedan, när Arnhult försökte köpa Tribona - en strid där Catena till slut stod som vinnare. 

Läs även: SBB återigen intresserat av Entra

Rutger Arnhult säger till Nyhetsbyrån Direkt att han inte förstår Strömberg och Fokkes invändningar. 

– Jag har varit största ägare i Castellum i två år. Det är dags att ta det klivet, att lämna det operativa och ta en styrelseplats i Castellum. Jag kommer att vara långsiktig ägare i Corem och Klövern, men jag kommer inte kunna vara så delaktig när jag inte sitter i styrelserna längre, säger Arnhult och menar att han har integritet nog att hålla isär ett ordförandeuppdrag i Castellum och sitt ägande i Corem och Klövern.

I en artikel i Dagens Industri får Arnhult stöd från branschkollegan Ilija Batljan, som inte skräder orden angående Castellums valberedning. 

– Valberedningen är den största skandalen i svensk bolagshistoria bland storbolag, säger han till tidningen. 

Läs även: 2000-talets mest infekterade affärer 

Värt att notera är att Ilija Batljans SBB just nu är inne i en budstrid med just Castellum om norska Entra. 

Charlotte Strömberg och Vincent Fokke avser att inom kort lämna ett alternativt förslag till styrelsesammansättning. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev