Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Lyckan finns i KPI

Publicerad: 17 november 2015, 00:00


För 36:e månaden i rad ligger Sveriges konsumentprisindex, KPI, kring nollstrecket räknat i årstakt. Det är en unikt låg och stabil inflationstakt, men den ger också en falsk bild av prisstabiliteten. KPI är som att stå med ena foten i hett vatten och den andra i en balja med is – det blir inte ljummet.

I ena baljan finns räntor på bolån. Det är ishinken. Effekten i KPI är hisnande, minus 19 procent det senaste året, vilket dessutom är en acceleration neråt från förra månaden. I samma hink hittar du prisfallet på bensin och diesel, som är minus 10 procent, vilket dock var en dämpning med två procentenheter från månaden innan. Därtill visar även övriga energikomponenter markanta minus, som elektricitet och uppvärmning av bostäder, med minus 3,1 respektive minus 2,4 procent.

I den heta prishinken återfinns naturligtvis bostäder, som enligt NASDAQ Valuegards index stigit med hisnande 18,6 procent. Det är en ökning från månanden innan på likaledes hisnande 15,9 procent. Bara en mycket liten del av denna prisgalopp sipprar igenom till KPI, därtill med en betydande eftersläpning. Synd för Riksbanken att KPI inte är ”ungdomsviktat”. Då skulle bostadsgaloppen hjälpa dem bättre, eftersom den är förödande för dem som är på jakt efter en bostad.

Som nummer två hittar vi restauranger och snabbmat, med en prisökning på 3,0 procent. Det är också en viss ökning från månaden innan, men framförallt är det klart över snittet sedan 1993, som är 2,2 procent. Tydligen spenderar desillusionerade bostadssökare pengarna på krogen istället.

Nummer tre är kläder och skor, som ökat i pris med 2,3 procent. Det är överraskande, eftersom denna importberoende sektor normalt har väldigt låga prisökningar. Snittet från 1993 är 0,9 procent. Detaljhandeln är dock superhet, samtidigt som importen sker från tillväxtländer, som ofta har valutan kopplad till den stigande dollarn. Därför bidrar plötsligt denna konkurrensutsatta sektor till inflationen. ”Tack för det”, som Ingves säkert skulle säga.

Det finns två åtgärder som snabbt skulle få fart på Sveriges konsumentprisindex – en räntehöjning från Riksbanken och en skattehöjning på olja och energi. Att OPEC slutar upp med sitt förödande priskrig på olja, skulle naturligtvis också vara välkommet. Om detta skulle få bostadspriserna att rasa, behöver vi inte vara oroliga. Det är ju en försvinnande liten del i KPI. För det är ju bara KPI vi behöver fokusera på, eller hur? Om bara KPI går upp till två procent blir vi alla lyckliga.

Peter Malmqvist_blogg

Peter Malmqvist

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.