Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Lyckad börsnotering för Bonava

Publicerad: 9 juni 2016, 08:12

Bonavas vd Joachim Hallengren när han ringde in bolaget på börsen i juni 2016.

Foto: Anna Bristrand.

”Kommer den att öppna på 108. Eller kanske 110?” Som alltid när handeln med ett nytt bolag på börsen drar igång var spänningen stor strax innan Joachim Hallengren, vd för Bonava, ringde in handeln på Stockholmsbörsen på torsdagsmorgonen i samband med att Bonavas aktier börsnoterades.


Ämnen i artikeln:

BonavaNCCStockholmsbörsen

”Kommer den att öppna på 108? Eller kanske 110?” Som alltid när handeln med ett nytt bolag på börsen drar igång var spänningen stor strax innan Joachim Hallengren, vd för Bonava, ringde in handeln på Stockholmsbörsen på torsdagsmorgonen i samband med att Bonavas aktier börsnoterades. Bolaget är, som Fastighetsnytt tidigare rapporterat, nybildat som en avknoppning av NCC:s bostadsutvecklingsverksamhet.

Liksom den gamla modern har Bonava både A- och B-aktier noterade på börsen och den mer likvida B-aktien öppnade i 112 kronor för att sedan snabbt stiga upp till 120 innan den började dala igen och i skrivande stund handlas den till cirka 110 kronor. Intresset är stort och klockan 11:30 på förmiddagen hade över 42000 avslut noterats. Den totala volymen uppgick då till cirka 800 tusen aktier och omsättningen närmade sig 100 miljoner. A-aktien öppnade till kursen 120 kronor och vid klockan 11:30 hade den omsatts 4 700 gånger.

Totalt har Bonava således ett marknadsvärde om cirka 12,3 miljarder kronor givet öppningskurserna och det gör bolaget till ett av de större, om inte det största som noterats på Stockholmsbörsen hittills i år. Det är dock inte det största i Norden eftersom statliga danska energijätten Dong även den togs upp till handel på torsdagen, med ett marknadsvärde om imponerande 106,5 miljarder kronor.

Det var i september 2015 som NCC meddelade att man undersökte möjligheterna att knoppa av sin bostadsutvecklingsverksamhet och dela ut den till aktieägarna. I ett kort tal vid Bonavas noteringsceremoni sa styrelseordföranden Carl Engström att det hade varit en intensiv process som engagerat hela bolaget men att det fanns uppenbara ekonomiska argument för att avknoppa Bonava då synergierna mellan Bonava och NCC inte var så stora.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

BonavaNCCStockholmsbörsen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.