Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Livat i börsholken

Publicerad: 21 juni 2017, 12:12

Fem bolag noterades samtidigt.

Foto: Nasdaq.

Det var rejäl feststämning på Stockholmsbörsen på onsdagsmorgonen när fem olika bolag noterades samtidigt på börsens olika marknadsplatser. Fem börsklockor dånade i kör och skapade ett rejält liv i kombination med konfetti som sprutade över besökarna som sannolikt var över ett hundra till antalet.


Ämnen i artikeln:

Trianon FastigheterQuartiers PropertiesStockholmsbörsen

Det var rejäl feststämning på Stockholmsbörsen på onsdagsmorgonen när fem olika bolag noterades samtidigt på börsens olika marknadsplatser. Fem börsklockor dånade i kör och skapade ett rejält liv i kombination med konfetti som sprutade över besökarna som sannolikt var över ett hundra till antalet. Fem bolag på en dag är ett rekord inte bara i Stockholm utan även i Europa enligt Adam Kostyál som är ansvarig för den europeiska noteringsverksamheten hos Nasdaq. I samtal med nyhetsbyrån Bloomberg konstaterar han att den svenska marknaden för börsintroduktioner fortsätter vara stekhet. Hittills i år har 60 nya aktier tagits upp för handel på börsen.

– Aktiemarknaden är mycket fördelaktig just nu från en noteringssynvinkel med låg volatilitet, relativt låg ränta och bolag, investerare och rådgivare har en förståelse och aptit för nya noteringar, säger han till Bloomberg.

Efter sommaren väntar han sig att aktiviteten fortsatt ska vara hög.

Bland de fem bolag som togs upp för handel återfanns två fastighetsbolag; Malmöbaserade Trianon och Quartiers Properties som därmed flyttade från alternativa börsen NGM till First North.

– Vi är ett internationellt bolag och ser därför en listning på Nasdaq som en naturlig del av vårt fortsatta bolagsbyggande. Nasdaq har ett välkänt varumärke globalt med en tydlig kvalitetsstämpel och vi tror att listningen kommer att stärka vårt varumärke i både Sverige och i Spanien, säger Marcus Johansson Prakt, CFO på Quartiers Properties i samtal med Fastighetsnytt.

Quartiers aktie öppnade till kursen 15,2 kronor men föll under dagens handel och låg i skrivande stund, kring klockan 15:30 på 14,75 kronor. Omsättningen uppgick till närmare 68 000 aktier vilket måste ses som väl godkänt.

Quartiers Properties i all ära, dagens stora fastighetsnotering var trots allt Trianon. Det Malmöbaserade bolag uppmärksammades nyligen sedan man köpt Malmös kanske mest problemtyngda fastighet, Entré, som i det närmaste stått tom en längre tid. Ett led i finansieringen av den affären var en aktieemission och notering av bolagets B-aktie på First North Premier. En utveckling som inte var helt tippad.

– Vi är väldigt glada och stolta över att vi har gjort en framgångsrik notering och lyckats attrahera både allmänheten och institutionella investerare. Detta är ett naturligt steg för oss att utveckla bolaget vidare i högt tempo. Nu har vi tagit in kapital så vi kan utveckla både Entré och Rosengård Centrum och bygga nya hyresrätter i Malmö, säger Olof Andersson, vd på Trianon.

Han säger att även om man förvisso kommer att använda en del av emissionslikviden på cirka 284 miljoner kronor till finansiering av Entré-förvärvet så hade bolaget en reservfinansiering för affären.

Trianon-aktien togs emot väl av marknaden och steg i den inledande handeln med 9 procent till 55 kronor för att sedan hitta en balans vid 53 kronor. Det kan jämföras med öppningskursen på 50,5 kronor och emissionskursen på 48 kronor. I skrivande stund har över 600 000 aktier omsatts.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.