Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Likviditeten håller i sig

Publicerad: 19 september 2012, 08:59

Den totala omsättningen av kommersiella fastigheter i Norden uppgick till 34 miljarder kronor under andra kvartalet 2012.


Ämnen i artikeln:

DTZ

[content.acide]

Den totala omsättningen av kommersiella fastigheter i Norden uppgick till 34 miljarder kronor under andra kvartalet 2012.

Sverige hade den mest likvida marknaden med en transaktionsvolym på 23 miljarder kronor. På andra plats kom Norge med en transaktionsvolym på 7 miljarder kronor.

Den totala investeringsvolymen på kommersiella fastigheter i Norden på 34 miljarder kronor under andra kvartalet 2012, innebär en minskning med 10 procent jämfört med första kvartalet. Den är dock högre än det kvartalsvisa genomsnittet under 2010 och 2011. Sammanlagt under första halvåret omsattes fastigheter för 70 miljarder kronor, jämfört med 66 miljarder kronor under samma period förra året.

Transaktionsvolymen för Sverige på 23 miljarder kronor, motsvarar 58 procent av regionens transaktionsvolym. Med en marknadsandel på 80 procent dominerade de inhemska investerarna den nordiska marknaden. Utländska investerare uppvisar dock ett ökat intresse för Norden, vilket kan förklaras av regionens relativt sett bättre ekonomiska utsikter, jämfört med övriga Europa.

– I Sverige känner vi av ett ökat intresse från utlandet, vilket sammanhänger med att den svenska marknaden är relativt likvid jämfört med andra marknader i Europa. De utländska investerarna är framförallt intresserade av handels- och logistikfastigheter uthyrda på långa kontrakt, säger Patrik Kallenvret, vice vd för DTZ i Sverige.

DTZ bedömer att på kort sikt väntas avkastningskraven förbli i stort sett oförändrade.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande DTZ

Ämnen i artikeln:

DTZ

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.