Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Landic Propertys isländska del börsnoteras

Publicerad: 9 april 2015, 12:34

Reitirs vd Guðjón Auðunsson vid bolagets börsnotering.

Foto: Reitir

När isländska fastighetsjätten Landic Property, som bland annat hade en märkbar närvaro på den svenska marknaden, sattes i konkurs år 2009 rekonstruerades bolagets isländska verksamhet i ett nytt bolag Reitir Fasteignafélag hf. som till 80 procent ägdes av de tre stora isländska bankerna Landsbanki, Arion banki och Íslandsbanki. Reitir, som är Islands största fastighetsbolag, börsintroducerades på torsdagen på Nasdaq Icelands huvudlista.


Einar Þorsteinsson, CFO på Reitir, förklarar för Fastighetsnytt att bolaget ägdes huvudsakligen av de tre bankerna i drygt fem år, på dispens från öns konkurrensmyndighet, och det var inte förrän i december 2014 som man tog steget att späda ut ägandet genom att ta in nytt kapital från tre stora pensionsfonder och några mindre institutioner som förvaltas av Arion banki. Banken, som bildades ur ruinerna av Kaupthing, var den största ägaren till Reitir men erbjöd allmänheten att köpa 13,25 procent av kapitalet i fastighetsbolaget i samband med börsintroduktionen.

– Det är huvudsakligen isländska placerare som köpte och nu har vi cirka 3 400 ägare till bolaget, säger Einar Þorsteinsson.

Einar Þorsteinsson, CFO för Reitir. Foto: Reitir

Einar Þorsteinsson, CFO för Reitir. Foto: Reitir

Arion håller kvar 8,7 procent av aktierna i Reitir och blir därmed bolagets fjärde största ägare efter Landsbanki och pensionsfonderna Gildi och Líve. Samtliga aktier som allmänheten erbjöds att teckna kom ifrån Arion banki men vid börsintroduktionen börsnoterades samtliga aktier i bolaget och övriga storägare har ingen lock-up period.

Teckningskursen i Arion bankis erbjudande var 63,875 isländska kronor och öppningskursen hamnade på 64 kronor.

Reitir är isländska börsens andra fastighetsbolag, först ut var Reginn som noterades i juni 2012. Fastighetsbolag utgör efter onsdagens introduktion 10 procent av det totala marknadsvärdet på Nasdaq Iceland och inom kort kan den andelen komma att öka då det tredje bolaget, Eik, avser att börsnoteras i april.

– Reitirs notering ökar antalet alternativ för investerare på den isländska marknaden och gör marknaden starkare. Bolaget är Islands största icke offentliga fastighetsbolag och det är en stor dag för Reitir, investerare och den isländska marknaden, inte minst då det handlar om en dubbel introduktion eftersom bolagets ansenliga obligation, med ett nominellt belopp om över 25 miljarder isländska kronor, togs upp för handel idag. Dessutom är Reitirs introduktion den näst största sett till marknadsvärde på sju år. Reitir är därför en elegant nykomling på börsen och stärker den fortsatta tillväxten på marknaden, segir Páll Harðarson, vd för Nasdaq Iceland, till Fastighetsnytt.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.