Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Lägre resultat än väntat för NCC: ”Inget konstigt med det”

Publicerad: 28 april 2022, 05:23

NCC:s vd Tomas Carlsson.

Foto: Mattias de Frumerie

NCC:s rörelseresultat blev -170 miljoner kronor i det första kvartalet 2022.


Ämnen i artikeln:

NCCTomas Carlsson

Analytikerna hade i genomsnitt väntat sig -62,6 miljoner kronor, enligt en sammanställning gjord av Infront. Nettoomsättningen blev 10.111 miljoner kronor, mot förväntade 9.782 miljoner.

Läs även: Framtidens byggare - 40 talanger i byggsvängen

Orderingången var 16.635 miljoner kronor. Analytikernas snittprognos låg där på 15.719 miljoner kronor.

Det säsongsmässigt svaga första kvartalet inleddes enligt NCC:s vd Tomas Carlsson bra med en ökad orderingång och förbättrat resultat inom entreprenadverksamheten.

Det säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

”Vi hade en bra orderingång, 2 miljarder högre än motsvarande kvartal förra året, bra uthyrning i fastighetsverksamheten och Industry förbereder sig väldigt bra inför säsongen”, säger han, och påminner om att det första kvartalet alltid har ett säsongsmässigt svagt resultat.

”Det är inget konstigt med det. Det är normal variation. Det var några positiva saker vi hade förra året och vi har tagit några aktiva grepp för att förbättra oss inför säsongen. Det tuffar på och vi fortsätter med den utvecklingen vi varit på ganska länge”, säger han.

Vad är det för aktiva grepp ni tagit?
”Vi tittar på våra processer och styrningen i verksamheten”, säger han.

Samtidigt fortsätter NCC att uppleva osäkerheter kring kostnader och leveranser.

”Det har varit ett år med prisosäkerheter och osäkerheter i leveranskedjan. Det här kvartalet har det blivit lite mer påtagligt än tidigare. Vi har hittills hanterat det på ett bra sätt och kan inte se någon egentlig påverkan på kvartalet från inflation eller störningar, men fortsätter det här länge så kommer det få påverkan åtminstone på byggpriserna”, säger Tomas Carlsson.

Det finns också fortsatt en osäkerhet kring tillgången på cement, till följd av turerna kring Cementas brytningstillstånd på Gotland.

”Det är fortfarande en stor osäkerhet när det gäller cementen. Det pågår en överprövningsprocess för Cementas tillstånd att bryta kalk det här året. Nu har Cementa lämnat in ansökan för tillstånd på lite längre sikt. Det är ganska kort tid tills det måste ha gått igenom så det är en stor osäkerhet”, säger han.

I samband med rapporten för det fjärde kvartalet meddelade NCC att bolaget skulle undersöka möjligheterna att utveckla hyresbostäder de kommande åren.

”Vi jobbar på med det och kommer förhoppningsvis att kunna meddela något senare under året”, säger Tomas Carlsson.

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

NCCTomas Carlsson

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.