torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Läget högst oklart inför Riksbanksbesked

Publicerad: 18 december 2018, 15:03

Det råder ovanligt stor osäkerhet inför Riksbankens räntebesked på torsdag. Banken har varit tydliga med att en höjning är nära, men efter flera negativa signaler spår bedömare att man skjuter på höjningen.

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Det råder ovanligt stor osäkerhet inför torsdagens räntebesked. Riksbanken har varit tydliga med att en räntehöjning är i vardande men efter flera negativa konjunktursignaler på sistone så tror många bedömare att centralbanken skjuter den första höjningen på sju år tills i februari.

Om man enbart går efter vad de fem mest tongivande bankerna i Sverige, de fyra storbankerna plus Danske Bank, så räknar 4 av dessa med att Riksbanken höjer räntan på torsdag. Tittar man istället på Bloombergs enkät så väntar sig bara 10 av 24 banker en höjning.

SEB har efter stor tvekan kommit till slutsatsen att Riksbanken kommer höja räntan.

­– Det är väldigt svårbedömt eftersom det kommit in svaga data när det gäller tillväxten och inflationen. Dessutom har det kommit in ganska dåliga indikatorer internationellt, framförallt i Europa. Skulle man bara titta på inflation och tillväxt så skulle man komma till slutsatsen att de borde vänta, säger Olle Holmgren, ekonom och ränteexpert på SEB.

Riksbankens målvariabel för inflationen, KPIF, sjönk till 2,1 procent i november från 2,4 procent i oktober. Utfallet var därmed över inflationsmålet men lägre än Riksbankens egen prognos på 2,4 procent.

Tittar man på KPIF exklusive energipriser, till exempel olja, så steg den bara 1,4 procent. Den siffran är intressant eftersom man därmed rensar bort några av de mest lättrörliga indikatorerna, vilket kan ge en bättre bild av det underliggande inflationstrycket.

I slutet av november kom även siffror som visade att BNP sjönk för första gången på fem år i det tredje kvartalet. Nedgången backade 0,2 procent jämfört med i det föregående kvartalet.

Riksbanken har tidigare signalerat att man kommer höja räntan med 25 punkter från dagens rekordlåga nivå -0,50 procent i antingen december eller februari.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev