Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

“Kvinnor öppnar upp för kvinnor”

Publicerad: 8 september 2015, 16:30

Illustration: Petter Furå.

Efter årets stämmosäsong har det skett ett tydligt trendbrott vad gäller kvinnlig representation i de börsnoterade bolagens styrelser. Sedan förra året har andelen kvinnor i styrelserna stigit till 28 procent, vilket kan jämföras med att siffran mellan 2010 och 2013 låg oförändrad på 22 procent.


Ämnen i artikeln:

Amanda LundetegAllbright

Efter årets stämmosäsong har det skett ett tydligt trendbrott vad gäller kvinnlig representation i de börsnoterade bolagens styrelser. Sedan förra året har andelen kvinnor i styrelserna stigit till 28 procent, vilket kan jämföras med att siffran mellan 2010 och 2013 låg oförändrad på 22 procent. Sedan tidigare vet vi att fastighetsbranschen är ledande när det kommer till kvinnor i ledningsgrupperna. En ny rapport visar att branschen går i bräschen även vad gäller kvinnor i styrelserna, med 34 procent kvinnliga ledamöter.

Tidigare i år meddelade regeringen att man förbereder ett lagförslag om att vidta åtgärder mot de bolag som inte har minst 40 procent kvinnliga styrelseledamöter. Lagförslaget kan bli verklighet redan under 2016. Åtminstone om inte fler bolag uppnår en jämställd representation, det vill säga att inget kön är representerat med mindre än 40 procent eller mer än 60 procent.

Amanda Lundeteg.

Amanda Lundeteg.

Även om fastighetsbranschen ligger i topp, är den ändå bara den bästa av de sämsta, anser Amanda Lundeteg, vd på Allbright som står bakom rapporten.

– Först mellan 40 och 60 procent kan vi börja prata om att det är dugligt. Målet är 50/50 för att samhället ska avspeglas så som det ser ut. Det är såklart ingen rättighet att ha en styrelseplats, men om vi tror på att kompetens är lika fördelad mellan könen borde det rimligtvis vara 50/50, säger hon.

Jämställt 2025
Enligt rapporten kommer de börsnoterade bolagsstyrelserna i sämsta fall att vara jämställda (minst 40 procent kvinnor) år 2025, i bästa fall inom fyra år. Vad gäller fastighetsbranschen tror Amanda Lundeteg dock att jämn representation kommer att uppnås redan efter nästa års stämmosäsong.

– Det är så många kvinnor där redan, och vi ser en trend där kvinnor öppnar upp för kvinnor. Därför tror jag att vi kommer att se en snöbollseffekt: man får access till nätverk som man inte tidigare har haft tillgång till, säger hon.

Rapporten visar att i de bolag där kvinnor sitter på ordförandeposten är andelen kvinnor i styrelsen högre. Dock är andelen kvinnliga ordföranden bara fem procent. Att kvinnor är i minoritet på ordförandeposten gör, enligt rapporten, att de syns mer, bedöms och granskas hårdare, samtidigt som de axlar uppdraget som förebild. ”Minoriteter på en viss position behandlas ofta som symboler för sin kategori, i detta fall kön, och inte som individer. Det bidrar till att när en kvinna misslyckas blir fallet högre än för en man, som lättare uppfattas som en i mängden och tar fallet som individ och inte som symbol för en hel grupp” skriver Allbright.

I fastighetsbranschen är det inte heller särskilt stor andel kvinnliga ordföranden. Lundeteg menar dock att det finns ett engagemang i branschen och en historik av att arbeta med frågorna. Bland annat nämner hon insatser för att främja delad föräldraledighet och lika löner.

– Det är saker som kanske inte direkt påverkar på styrelsenivå, men det skapar en mer attraktiv bransch för kvinnor att söka sig till, vilket i sig skapar en större rekryteringsbas, säger hon.

Finns en risk att det blir legitimt att sluta arbeta med frågorna när man ligger i topp – att man slår sig för bröstet, nöjer sig och istället halkar efter?
– Nu när branschen har ledartröjan så gäller det att inte tappa den. Men tendensen är att diskussionen hålls uppe när man har förstått att det här är ett arbete som inte tar slut. Jag tror inte att branschen hade nått de här siffrorna om det inte hade funnits en medvetenhet, säger Amanda Lundeteg.

Det bolag som genomgått den största förändringen sedan förra året är fastighetsbolaget FastPartner. Innan årsstämman hade de 20 procent kvinnor i styrelsen, nu har de 60 procent. Katarina Staaf är en av de nytillträdda ledamöterna.

– Generellt upplever jag att det har varit ett trendskifte i år. Det dyker upp mycket förfrågningar där man aktivt letar efter kvinnliga ledamöter, säger hon.

allbrightnamn

– Att det råkade bli 60 procent kvinnor vet jag inte om det var medvetet, säger hon.

Trots att andelen kvinnor ökar valdes fortfarande fler män in i styrelserna i år. 47 procent av de nyvalda ledamöterna är kvinnor, 53 procent är män.

Här kan du ta del av hela Allbrights rapport.

Maria Nordlander

Fotnot: I rapporten har man enbart räknat med de bolag som är noterade på Nasdaqs huvudlista. De bolag som är noterade på First North har inte lika höga krav på insyn, vilket gör det svårare att sammanställa. I Fastighetsnytt egen genomgång av styrelserna fanns det två bolag som fortfarande har noll kvinnor i styrelserna – Akelius och Stendörren.

Ämnen i artikeln:

Amanda LundetegAllbright

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.