Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Kurspåverkande utredningar

Publicerad: 19 Oktober 2014, 00:00


Välkommen till Fastighetsnytts börsblogg som är ett led i vår utökade börsbevakning via hemsidan Fastighetsnytt Börs. Här kan vi som skriver ta oss en lite större frihet än i våra nyhetsskriverier. Vi kan uttala oss lite friare, spekulera, vara mer subjektiva, kritiska, ge beröm och så vidare. Det är viktigt att betona att det som skrivs på börsbloggen är på skribentens ansvar och återspeglar inte Fastighetsnytts åsikter.

I detta första blogginlägg tänkte jag diskutera ämnet information. Information är a och o för aktiemarknaden och förenklat kan man säga att information är det enda som påverkar en akties (eller en obligations för den delen) kurs på marknaden. Visst, aktiekurser fluktuerar dagarna i ända men det blir sällan stora fluktuationer ifall inga större nyheter som kan påverkar kursen kommer ut. Det åligger ett börsbolag att publicera all kurspåverkande information, gör man inte det så riskerar man straff men det är viktigt att komma ihåg att det är inte bara bolagen som sitter på kurspåverkande information. Det gör även marknadsinstitutionerna (börsen och övervakningsmyndighetern) och under de tio år som jag har på ett eller annat sätt bevakat de finansiella marknaderna som ekonomireporter har jag ofta retat upp mig på marknadsinstitutionernas informationsgivning.

För att ta ett exempel kan jag nämna att jag för ett par år sedan noterade för mig konstiga rörelser i ett onämnt fastighetsbolags aktie. Jag skrev ett par artiklar om det och förklarade hur man ganska enkelt kunde manipulera kursen i aktien då den var ytterst illikvid. Bland annat tog jag kontakt med börsen och uppmärksammade rörelserna och frågade huruvida detta skulle utredas då jag som en marknadspuritan anser att all manipulation av marknaden är allvarlig. Svaret jag fick var någorlunda att börsen aldrig uttalar sig om sådana frågor och att man har sofistikerade verktyg som upptäcker manipulation.

Jag har viss förståelse för att börsen har sekretess vid pågående utredningar, men samtidigt kan jag tycka att det skulle vara av största intresse för marknaden att veta om en utredning mot ett börsbolag pågår. Säg att man har starka grunder att misstänka kursmanipulation och att en aktie antingen är för dyr eller för billig. Meddelar man marknaden det så kommer kursen sannolikt att sjunka initialt, oavsett om aktien varit för dyr eller för billig, för att sedan söka sig till det som vi för enkelhetens skull kan kalla för jämvikt. Informationen är således under alla omständigheter kurspåverkande och man kan fråga sig om den inte borde vara offentlig?

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.