Lördag08.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Kungsleden stiger mest – i värde

Publicerad: 19 November 2014, 00:00


Som Fastighetsnytt rapporterade på tisdagen är Klövern det FSBX-bolag som stigit mest hittills under fjärde kvartalet. Den slutsatsen bygger på bolagens aktiekurser men det finns ett alternativt sätt att mäta vilket bolag som har presterat bäst över en period och det är att jämföra marknadsvärdets utveckling. Gör man det så är det bara att konstatera att Kungsleden slår Klövern med råge under fjärde kvartalet.

Vid kvartalsskiftet kostade en Kungsleden-aktie 42,9 kronor vilket innebär att bolagets marknadsvärde just då låg på 5,9 miljarder kronor. På tisdagen (igår) kostade aktien 47,7 kronor och marknadsvärdet låg på knappa 8,7 miljarder kronor. Kungsledens marknadsvärde har alltså stigit med imponerande 2,8 miljarder, 48,3 procent, under kvartalet. Riktigt så enkelt är det dock så klart inte.

Hur kommer det sig? Jo, Kungsleden har som bekant emitterat 45,5 miljoner nya aktier under kvartalet. Då det rörde sig om en företrädesemission, där endast de befintliga aktieägarna fick möjlighet att köpa de nyemitterade aktierna i teckningsrelationen 1:3, gäller inte principen om utspädning rakt av utan de befintliga ägarna bestämde sig för att kakan skulle växa. Genom företrädesemissionen tillfördes Kungsleden nytt kapital om 1 592,5 miljoner kronor vilket måste dras ifrån de 2,8 miljarder som nämndes ovan. Återstår 1 233,1 miljoner som bolagets marknadsvärde har ökat under kvartalet. Det utgör 21,1 procent av marknadsvärdet vid kvartalsskiftet och Kungsledens aktie har därmed stigit med 21,1 procent sett till marknadsvärde med hänsyn till det kapital företrädesemissionen tillförde. Det är betydligt mer än de 15,5 procent som Klövern stigit.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.