Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Kungsleden stiger igen

Publicerad: 25 Oktober 2012, 12:40

Håkan Bryngelson på Business arena 2012

Kungsledens aktie har börjat stiga igen på Stockholmsbörsen efter aktiemarknadens våldsamma reaktion på bolagets nyhet att man riskerar ännu en skattesmäll och att man på grund av de pågående skatteprocesserna inte kommer att betala ut någon utdelning för innevarande år. Reaktionen var väntad enligt Kungsleden.


Ämnen i artikeln:

Håkan BryngelsonKungsleden Fastigheter

Aktiemarknaden har reagerat våldsamt på Kungsledens nyhet att man riskerar ännu en skattesmäll och att man på grund av de pågående skatteprocesserna inte kommer att betala ut någon utdelning för innevarande år. Reaktionen var väntad enligt Kungsleden.

Det var i samband med bolagets rapportering av det tredje kvartalets resultat på torsdagsmorgonen som Kungsleden meddelade att man ”erhållit ett övervägande från Skatteverket där indirekt försäljning av fastigheter genom nederländska dotterbolag 2006 ifrågasätts.” I värsta fall skulle det ge en likviditetseffekt om 1 650 miljoner kronor och en negativ effekt på eget kapital om 1 700 miljoner kronor. Samtidigt meddelade man att styrelsen avser att inte föreslå någon utdelning för 2012 mot bakgrund av osäkerheten kring bolagets skatteprocesser. Syftet med aktionen är ”öka bolagets finansiella motståndskraft,” som det hette i rapporten.

Våldsam reaktion

Redan en halvtimme efter börsöppningen i förmiddags hade Kungsledens aktie sjunkit med 25 procent men sedan dess har den återhämtat sig en aning och strax efter klockan 14:30 hade 21,5 procent av bolagets börsvärde raderats ut. Aktien kostade då 31,4 kronor jämfört med onsdagens stängningskurs på 40 kronor per aktie. Senare på eftermiddagen sjönk kursen igen och låg strax före klockan 16 på 31 kronor, ett kursfall om 22,5 procent.

Marknadens reaktion kan ses som ganska våldsam men enligt Kungsledens styrelseordförande, Håkan Bryngelson, var den väntad.

– Det finns två sidor på det här myntet. Marknaden har länge skrikit efter ökad information och då vi hade fått reda på att Skatteverket kan komma att upptaxera oss inom några veckor valde vi att gå ut med informationen. Det är ett ”worst-case scenario” och samtidigt det sista fallet som Skatteverket kan komma att ta upp. Därför hoppas vi kunna börja komma med glada nyheter, säger Bryngelson till Fastighetsnytt.

Stor omsättning
Omsättningen har också varit mycket stor och vid klockan 14:30 spräckte den gränsen 100 miljoner kronor för första gången på två år, senast var 21 oktober 2010. Något som tyder på att många vill sälja sina Kungsleden aktier men även att många vill köpa till ett lägre pris. Vid klockan 16 på eftermiddagen hade dagens omsättning nått 114 miljoner vilket är den högsta omsättningen med Kungsleden aktien sedan 30 maj 2008 då den uppgick till 151,9 miljoner kronor.

Uppdaterad den 25 oktober kl. 20:26:

Vid Stockholmsbörsens stängning på torsdagen kostade en Kungsleden aktie 31 kronor. Dagens omsättning hamnade på 125,9 miljoner kronor.

Uppdaterad den 26 oktober kl. 10:46:

På fredagsförmiddagen har Kungsleden-aktien fortsatt falla.Vid klockan 10:30 kostade en aktie 29,9 kronor vilket är 3,55 procent mindre än stängningskursen på torsdagen. Omsättningen uppgick till 14,5 miljoner kronor.

Uppdaterad den 26 oktober kl. 16:35:

Strax före lunch på fredagen började Kungsledens aktie återhämta sig efter det stora fallet på torsdagen och fredagsförmiddagen. Bottennoteringen blev 29,6 kronor per aktie vilket motsvarar ett kursfall på 26 procent. Vid klockan 16:30, en timme före börsens helgstängning, låg aktien på 31,3 kronor och därmed hade den klättrat 1 procent. Omsättningen låg då på 67,3 miljoner kronor.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.