söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Kungsleden släpper stark rapport: ”Det går helt klart i rätt riktning”

Publicerad: 7 juli 2021, 09:25

Biljana Pehrsson, vd för Kungsleden, med bolagets ledningsgrupp och styrelse. Foto: Pontus Orre

Rapportsäsongen är i full gång och i dag var Kungsleden bland de första att presentera sin delårsrapport. ”Vi har haft en positiv nettouthyrning rakt igenom hela pandemin” säger bolagets vd Biljana Pehrsson till Fastighetsnytt.

Ämnen i artikeln:

Biljana PehrssonKonjunkturinstitutetCoronaviruset

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Pandemin har inte påverkat Kungsledens resultat negativt. Tvärtom. Bolaget fortsätter att gasa i krisen och uppvisar nu en stark delårsrapport där förvaltningsresultatet ökar till 650 miljoner kronor, vilket är sex procent mer än förra året. 

– Vi hade ett mycket bra första halvår och resultatet fortsätter att stiga trots pandemin. Nu är människor dessutom på väg tillbaka till livet före krisen, säger bolagets vd Biljana Pehrsson till Fastighetsnytt. 

Läs även: Biljana Pehrsson: ”Stockholm tillbaka efter pandemin”

Tack vare att uthyrningen ökar, transaktionsmarknaden är het och tillväxten i Sverige väntas bli den högsta på flera år enligt Konjunkturinstitutet så räknar hon dessutom med att nästa kvartal blir ännu starkare. 

– Allt pekar på att återhämtningen kommer att accelerera. Bolag växer, anställer, köper nya produktionsmaskiner och utökar sina lokaler. Vi ser tydligt att efterfrågan på både kontors- och lagerlokaler ökar.

Just nu har bolaget 207 fastigheter med kontor, industri/lager och handel, där 90 procent finns i Stockholm, Göteborg, Malmö och Västerås. Planen är att fortsätta investera i bolagets två största utvecklingsområden; Finnslätten i Västerås och The Rotterdam District i Värtahamnen, Stockholm.

Kungsleden har ökat sina hyresintäkter under pandemin. Foto: Pontus Orre

Under första halvåret ökade Kungsleden nettouthyrningen med elva miljoner kronor efter 154 tecknade hyresavtal. 

– Det går helt klart i rätt riktning. Vi har inte haft en negativ påverkan av pandemin på våra befintliga hyresavtal och nyuthyrningen sker med högre hyror än tidigare. Bolaget går med andra ord bra och växer.

Kungsleden har omförhandlat befintliga avtal till ett hyresvärde om 147 miljoner kronor, vilket ger en hyresökning om åtta procent medan genomsnitthyran stigit med fyra procent till cirka 1 537 kronor per kvadratmeter.

– Det är fantastiskt. Uthyrningen av vakanser sker generellt på högre hyror, samtidigt som befintliga avtal omförhandlas efter en noggrann avvägning gentemot hur många avtal som löper ut, säger Pehrsson. 

Läs även: Klart för Kungsledens jättesatsning i Västerås

Trots att kontorssektorn drabbats extra hårt av pandemin så har Kungsleden undankommit krisen. Merparten av de nämnda omförhandlingarna, cirka 70 procent, utgörs just av kontor medan lager- och logistiklokaler står för resten. 

– Vi märker inte av någon kontorsdöd, utan har tvärtom haft en positiv nettouthyrning i flera år och rakt igenom hela pandemin. Fler hyr lokaler av oss än avslutar sina avtal och vid hyreshöjningar väljer en femtedel av hyresgästerna att utöka sina ytor. 

Hon kopplar bland annat ihop uthyrningsframgångarna under pandemin med att bolaget har fastigheter i strategiska lägen och starkt växande kluster där efterfrågan är mycket hög. I juni tecknades exempelvis ett nytt 15-årigt avtal med AA Logistik på Finnslätten i Västerås, där en ny logistikanläggning ska färdigställas 2024. 

Väsentliga händelser under kvartalet

• Flera större uthyrningar och omförhandlingar har gjorts under kvartalet. 

• Kungsleden har flyttat in i sitt nya innovativa huvudkontor i The Rotterdam District i Värtahamnen som utvecklats enligt bolagets Symbiotic-koncept.

• Drygt 50 000 kvadratmeter bostadsbyggrätter har avyttrats under kvartalet. 

• Detaljplanen för Göteborg Stiernhielm 7 som såldes 2016 har vunnit laga kraft och försäljningarna väntas öka resultatet med drygt 200 miljoner kronor.

 

Källa: Kungsleden 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev