lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Kronan rasar efter Riksbanksbesked

Publicerad: 25 april 2019, 07:41

Richard Falkenhäll, Senior valutastrateg SEB Bild: SEB

Kronan försvagas kraftigt på torsdagen efter att Riksbanken lämnat räntan oförändrad och meddelat att man skjuter kommande räntehöjningar på framtiden. Risken är stor att kronan fortsätter tappa mark framöver.

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Kronan försvagas kraftigt på torsdagen efter att Riksbanken lämnat räntan oförändrad och meddelat att man skjuter kommande räntehöjningar på framtiden. Det är sannolikt bara början på en fortsatt kronförsvagning framöver säger Richard Falkenhäll, senior valutastrateg på SEB.

Riksbanken meddelade under förmiddagen att man skjuter upp tidpunkten för nästa höjning till i slutet av året eller i början av nästa år. Därefter väntas ökningstakten bli lägre än vad som angetts tidigare.

Kronan handlas i skrivande stund till 10,63 mot euron, vilket är den lägsta nivån sedan i augusti 2018. Strax innan beskedet handlades den kring 10,50.

Enligt en enkät som SEB skickade ut till sina kunder inför beskedet väntade sig 70 procent att ränteprognosen skulle vara oförändrad.

– Den allmäna bilden var att man skulle fortsätta indikera en hög sannolikhet för en höjning i september eller oktober, säger Richard Falkenhäll.

Enligt Falkenhäll så är kronan på den svagaste nivån sedan 2009 om man tittar på kronindexet KIX, som är det mått som Riksbanken brukar referera till. KIX-index mäter kronstyrkan i handelsviktade termer mot 32 länder.

– Nu är det jättesvårt att se vad som skulle kunna stärka kronan om man tittar framåt de närmaste månaderna eller till och med kvartalen. Mycket talar snarare för att kronan kan fortsätta att försvagas. Vi har en fortsatt minusränta och nu är osäkerheten jättestor, säger Falkenhäll.

Något som enligt Falkenhäll skulle kunna hjälpa Riksbanken att närma sig en räntehöjning är konjunkturen stabiliseras i euroområdet under det andra halvåret.

– I den miljön kan man tänka sig att Riksbanken blir lite mer hökaktiga i sin kommunikation i september/oktober och det skulle kunna bidra till en lite starkare krona. Men får vi inte det scenariot så är det jättesvårt att se varför den här rörelsen i kronan skulle stanna på de här nivåerna. Då kan vi mycket väl fortsätta upp mot 11 kronor och över det mot euron.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev