Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Krav på Oscar Properties haglar in hos Kronofogden

Publicerad: 28 juni 2019, 10:39

Bild: Mostphotos/Sten-Åke Stenberg

Ett trettiotal aktörer har vänt sig till Kronofogden den senaste månaden för att kräva in obetalda fordringar från Oscar Properties. Kraven summerar i nuläget till 4,4 miljoner kronor, varav 2,7 miljoner ännu inte delgivits till den krisande bostadsbyggaren.


Ämnen i artikeln:

Oscar Properties

Ett trettiotal aktörer har vänt sig till Kronofogden den senaste månaden för att kräva in obetalda fordringar från Oscar Properties. Kraven summerar i nuläget till 4,4 miljoner kronor, varav 2,7 miljoner ännu inte delgivits till den krisande bostadsbyggaren.

Det framgår av uppgifter från Kronofogden som Fastighetsnytt tagit del av.

Det började ramla in ett och annat betalningskrav i börsnoterade Oscar Properties Holdings brevlåda i april. Då låg beloppen på några tusenlappar och berodde exempelvis på obetalda parkeringsavgifter och trängselavgifter. De kraven har byggbolaget betalat.

I mitten av maj fick Oscar Properties Holding ett krav om drygt 13 000 kronor från en bank. Även den skulden har reglerats. Därefter har dock situationen eskalerat dramatiskt.

Den 5 respektive 17 juni fick Oscar Properties Holding ytterligare två krav om sammanlagt 425 000 kronor från en kommunikationsfirma. Dessa, liksom nedanstående krav på andra delar av koncernen, har ännu inte reglerats.

Oscar Properties Förvaltning AB har fått ett dussintal betalningsförelägganden på sammanlagt drygt 1,2 miljoner kronor innevarande månad. Det handlar om krav från bland annat byggbolag, säkerhetsbolag och kommuner. Det lägsta beloppet är på någon tusenlapp och det största, som kommer från en arkitektfirma, är på knappt 500 000 kronor.

– Ibland så har leverantörer och Oscar Properties meningsskiljaktigheter kring vad som har beställts kontra vad som levererats. Det är beklagligt, men det händer tyvärr alla företag. Vi är dock övertygade om att vi kommer lösa det inom kort. Vi har alltid som ambition att komma överens och vi ska alltid göra rätt för oss, skriver Krister Karjalainen, CMO på Oscar Properties, i ett mejl till Fastighetsnytt.

Samtidigt ligger det ytterligare ärenden hos Kronofogden, som gäller Oscar Properties Bygg AB. Kraven uppgår sammanlagt till 2,7 miljoner kronor. Det handlar om ett tjugotal fordringar från byggbolag, säkerhetsföretag, en saneringsfirma, ett golvföretag, elbolag och så vidare. Beloppen rör sig från någon tusenlapp upp till en faktura från en byggfirma på 1,2 miljoner kronor.

Uppgiften om krav på 2,7 miljoner, som ännu inte delgivits till Oscar Properties Bygg AB, är från i morse. Så sent som på torsdagseftermiddagen låg siffran dock en bra bit över 3 miljoner kronor så det verkar som att det gjorts en del inbetalningar i närtid.

Krav på över 5 miljoner
Sammantaget visar Fastighetsnytts efterforskningar att Kronofogden mottagit krav på över 5 miljoner kronor den senaste månaden. En del av detta har verkar som sagt ha betalats in den här veckan och ärenden som fortfarande är aktuella summerar till 4,4 miljoner kronor.

Uppgifterna ska ses i ljuset av varningen från bolagets revisor i årsbokslutet i april om att det finns “väsentliga osäkerhetsfaktorer avseende antagandet om bolagets fortsatta drift”. Revisorn hänförde riskerna till ett obligationslån om 450 miljoner kronor med förfall i september 2019.

Fastighetsnytt uppmärksammade problematiken kring obligationslånet i ett par artiklar i februari.

I tisdags meddelade Oscar Properties att man sålt ett förvaltningshus i Nacka Strand för 240 miljoner kronor.

I sammanhanget kan det även noteras att ett antal personer i bolagets ledning hoppat av det senaste året. Exempelvis slutade bolagets dåvarande finanschef Navid Rostam på egen begäran i januari, utan att ange något skäl. Så sent som i onsdags hoppade Stefan De Geer av styrelsen på egen begäran.

Skuldangivelserna i artikeln avser endast kapitalbelopp och inte eventuell ränta.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

Oscar Properties

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.