Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Kraftig nedskrivning av Stockholms tillväxtutsikter

Publicerad: 3 oktober 2019, 11:47

Stefan Westerberg Seniorekonom vid Stockholms Handelskammare Bild: Stockholms Handelskammare

Oxford Economics har levererat en färsk konjunkturprognos till Stockholms handelskammare som visar på betydligt sämre tillväxtutsikter än vad som tidigare angivits.


Ämnen i artikeln:

Stockholms Handelskammare

Oxford Economics har levererat en färsk konjunkturprognos till Stockholms handelskammare som visar på betydligt sämre tillväxtutsikter än vad som tidigare angivits.

Stockholms läns bruttoregionalprodukt (BRP) väntas nu öka med 2,0 procent 2019 och 1,9 procent 2020. Det är en stor nedrevidering jämfört med utsikterna som publicerades för ett år sedan då motsvarande siffror låg på 2,9 procent 2019 och 3,0 procent 2020.

– Prognoserna sänks, det ser ganska dystert ut och tyvärr finns risken att oron i omvärlden och de strukturella problem vi har på hemmaplan kan sänka siffran ytterligare, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare, enligt ett pressmeddelande.

Stefan Westerberg efterlyser nu reformer som kan förstärka förutsättningarna för tillväxt.

– Den statsbudget som nu är aktuell har inte ett innehåll som kan bromsa konjunktursvängningen. Det finns flaskhalsar i form av dysfunktionell bostadsmarknad, arbetskraftsbrist och oro runt trygghetsfrågorna som påverkar näringslivets förutsättningar negativt och på dessa områden krävs det reformer, säger Stefan Westerberg.

Han passar även på att skicka en passning till Riksbanken.

– Stockholmsekonomin är och har varit Sveriges tillväxt- och jobbmotor, så det är naturligtvis en negativ signal för ekonomin som helhet. Det är också besvärande att Riksbanken redan har spelat ut sina bästa kort i form av negativ reporänta under lång tid och köp av stora mängder statsobligationer, säger Stefan Westerberg.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

Stockholms Handelskammare

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.