Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Kraftig bankdominans

Publicerad: 19 maj 2015, 00:00


Vinsttillväxten i börsbolagen under det första kvartalet blev 14 procent. På ytan ser det bra ut, men sammansättningen borde göra placerarna aningen fundersamma.

När merparten av storbolagen lämnat rapport kan konstateras att vinsterna ökade med 14 procent jämfört med samma kvartal för ett år sedan. Det var sjunde kvartalet i rad med vinstökningar, samtidigt som också försäljningen ökade markant. Därtill överträffade 52 procent av bolagen analytikernas prognoser. På ytan ser därför utvecklingen stark ut.

Bankerna största sektor
Skrapar vi på ytan finns det dock ett hot – bankernas totala dominans. Av den summerade vinsten utgör deras andel hela 40 procent. Näst största sektor är verkstadsföretagen, som är hälften så stor, följt av konsumentsektorn (dominerad av H&M) och IT/telekom, som båda är ungefär hälften så stora som verkstad. Därefter följer byggsektorn respektive basindustrin, med ytterligare en halvering i storlek.

Vinstförändringen bankdominerad
Bankernas dominans ökar ytterligare om vi analyserar vinstförändringen. Av den totala förändringen under första kvartalet utgör bankerna hela 54 procent, följt av konsumentsektorn på 22 procent (varav 2/3-delar är H&M) och verkstad på 16 procent. Därefter kommer basindustrin, med 12 procent av vinstförändringen, vilket är dubbelt mot själva vinstandelen, medan byggsektorn utgjorde ungefär 6 procent, vilket var i nivå med vinstandelen. Den enda sektor med vinstfall under det första kvartalet var IT/telekom, vilket motsvarade ungefär 17 procent av vinstförändringen, alltså storleksmässigt i nivå med verkstadsföretagens vinstökning.

Prognosutfallet – total bankdominans
Går vi vidare och analyserar utfallet mot analytikernas prognoser ökar bankernas dominans ytterligare. Av det samlade positiva prognosutfallet utgjorde bankerna mer än hela, 133 procent, följt av verkstad på 34 procent och basindustrin på 28 procent. I andra änden hittar vi IT/telekom, där prognosutfallet var negativt med motsvarande 81 procent av totalen, med sjukvårdssektorn som nästjumbo på minus 17 procent av det totala prognosutfallet.

Scenförändring
Totalt sett speglar analysen en extrem dominans av banksektorn, både vad gäller total storlek, vinstförändring och utfall mot analytikernas prognoser. Det visar att den inhemska svenska utvecklingen är en av de viktigaste motorerna för Stockholmsbörsens vinster. Det är ett helt nytt scenario i förhållande till historiken.

Peter Malmqvist_blogg

Peter Malmqvist

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.