Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Konkurserna ökade med 12 procent

Publicerad: 4 april 2013, 11:15

Under årets första kvartal har antalet företagskonkurser ökat med 12 procent. De största ökningarna återfinns inom handeln, byggindustrin, privata tjänsteföretag och transportsektorn. Skåne län är en av de regioner som drabbats hårdast, uppger UC.


För mars månad var konkursökningen något mindre, men fortfarande är det osäkert när konjunkturen för det svenska näringslivet kommer att förstärkas. Under mars månad försattes 563 svenska företag i konkurs vilket är en ökning med 7 procent jämfört med samma månad föregående år. Ökningstakten har dock avtagit något och det finns indikatorer som pekar i en positiv riktning.
– De svenska hushållen är nu mer optimistiska inför framtiden och backas dessutom upp av ett högt sparande och låga boräntor. Fortsätter den utvecklingen kan vi förvänta oss att den privata konsumtionen även framledes kommer att vara en bärande faktor för tillväxten i efterfrågan. Framför allt är det då tjänsteföretagen som har förutsättningar att växa sig starkare, medan den mer exportberoende industrin får invänta att konjunkturen i vår omvärld repar sig, säger Roland Sigbladh, marknadschef på affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.

Varierande konkursuppgång regionalt och branschmässigt
Sett till hela det första kvartalet uppgick antalet företagskonkurser till 1 832 stycken. Det är en ökning med 12 procent jämfört med samma period föregående år. Till stora delar är det inom handeln, byggindustrin, privata tjänsteföretag och transportsektorn som de största konkursökningarna skett. Framför allt sviktar marknaden för byggande av hus. Det slår i princip över hela landet och allra mest i storstadsregionerna. Hotell- och restaurangnäringen däremot uppvisar en positiv trend och där har konkurserna minskat med 24 procent under årets första tre månader.

Geografiskt utmärker sig Skåne län där konkurserna har ökat med hela 26 procent under det första kvartalet. I Stockholm och Västra Götaland låg konkursökningarna på vardera 9 procent. I huvudstadsregionen noteras flest konkurser inom parti- och detaljhandeln, medan konkurserna minskar i samma branscher i Västra Götaland. I Skåne kan uppgången främst härledas till byggande av hus och landtransport, medan konkurserna har minskat i exempelvis partihandeln i länet.
Redaktionen

Källa: Nyheter UC

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.