tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Kommer börsbolagen över 7 miljarder?

Publicerad: 16 februari 2016, 14:55

Foto: Dreamstime.

Rapportsäsongen är i full gång och redan nu har de flesta av fastighetsbranschens storutdelare offentliggjort sina resultat för 2015 och de förslag på utdelning som bolagsstämmorna har att ta ställning till.

Ämnen i artikeln:

PandoxStockholmsbörsen

Rapportsäsongen är i full gång och redan nu har de flesta av fastighetsbranschens storutdelare offentliggjort sina resultat för 2015 och de förslag på utdelning som bolagsstämmorna har att ta ställning till. Då det är sällsynt att stämmorna inte röstar för styrelsens förslag kan vi vara ganska säkra på att så blir också utfallet.

En sammanställning Fastighetsnytt har gjort visar att de bolag som presenterat sina utdelningsförslag sammanlagt kommer att dela ut ganska exakt 4 miljarder kronor. Bland dessa återfinns Castellum, som av hävd är det bolag bland börsens fastighetsbolag som delar ut mest, Fabege, Hufvudstaden, JM, Klövern och Wihlborgs. Sammanställningen omfattar de bolag som är noterade på Stockholmsbörsens huvudlista och inkluderade i börsens fastighetsindex.

Ifjol delade bolagen som nämns ovan ut 3,8 miljarder kronor vilket innebär att den sammanlagda utdelningen ökar med 3,9 procent, hittills. Kvar att presentera sina utdelningar finns bland annat Atrium Ljungberg, Hemfosa, Wallenstam och Kungsleden, allt bolag som delar ut stora belopp. Utgår vi ifrån att dessa bolag höjer sin utdelning med 3,9 procent, så innebår det att utdelningen för verksamhetsåret 2015 kommer uppgå till minst 6,7 miljarder kronor. Dessutom kommer Victoria Park, för första gången att betala utdelning, och Pandox, som tillkom på börsen under 2015, att påverka siffrorna i positiv riktning.

Pandox är ett speciellt intressant fall. Liksom de flesta börsbolag har man en utdelningspolicy som uppgår till cirka 50 procent av förvaltningsresultatet, i genomsnitt, och då det rör sig om ett stort bolag med ett relativt högt förvaltningsresultat kan Pandox mycket väl ge den aggregerade utdelningssiffran den skjuts som behövs för att komma över 7 miljardersgränsen. Huruvida så blir fallet återstår att se, vilket vi definitivt kommer att göra mot slutet av februari.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev