Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Kommentar: Riksbanken har koll på läget

Publicerad: 3 juli 2019, 07:15

Sverrir Thór.

Foto: Mostphotos / Fastighetsnytt

Riksbankens beslut att inte röra räntan denna gång var ungefär så väntat som det kan bli, skriver Fastighetsnytts Sverrir Thór i en kommentar.


Ämnen i artikeln:

Sverrir ThórStefan IngvesReporäntanRiksbanken

Riksbankens beslut att inte röra räntan denna gång var ungefär så väntat som det kan bli. Inte heller fanns det några större tvivel om att man skulle lämna sin prognos oförändrad. Anledningen är enkel, det har inte framkommit några signaler som ger fog till att göra en akut ändring och då är det bättre att avvakta.

Inhemskt verkar ekonomin takta på relativt starkt och den konjunkturoro som funnits senaste månaderna tycks faktiskt ha avtagit lite även det mesta alltjämt tyder på en avmattning framgent. Just nu verkar emellertid aktiviteten i den svenska ekonomin fortsatt vara stark, som Riksbanken konstaterar. Man kan dessutom luta sig mot det faktum att inflationen i maj prickade Riksbankens prognos och även om det inte ger fog till en räntehöjning, det är fortfarande för tidigt för det, så kan Stefan Ingves och hans glada gäng lätt hävda att de har koll på läget.

Går försiktigt fram
Riksbanken varnar för oro i den globala ekonomin som har påverkat de globala räntorna och man gör rätt i att lyfta den frågan då den kan leda till fallande styrräntor, inte minst med tanke på den panik som grep världens börser i höstas då oron för stigande räntor var stor. En mer långsiktig fråga i sammanhanget är hur stor marknadens tolerans, eller kanske snarare kapacitet, för mycket högre räntor egentligen är. Det verkar i alla fall som att man behöver gå väldigt försiktigt fram med några större räntehöjningar, det är på gott och ont följden av de aggressiva stödprogram som världens centralbanker implementerat sedan finanskrisen.

Den geopolitiska oron är det nog bäst att uttala sig så lite om som möjligt, läget är oerhört svårt att tyda och där gör Riksbanken rätt i att avvakta.

En annan faktor som säkerligen påverkar Riksbanken är valet av ny chef för Europeiska centralbanken, ECB. Valet av Christine Lagarde offentliggjordes sent igår, efter att räntebeslutet togs. Det kan i och för sig mycket väl vara så att man inom centralbanksvärlden haft kunskap om att Lagarde skulle ta över i Frankfurt, det är dock långt ifrån säkert, men oavsett så vill man nog se vilken penningpolitik den nye ECB-basen står för innan man börjar dra för stora växlar på den.

Sammanfattningsvis gör Riksbanken rätt i att avvakta och ta höjd för att man kan behöva agera, i så fall med sänkningar, på det globala läget. Tonen i bankens kommuniké, kombinerat med att oron för en inhemsk lågkonjunktur verkar ha avtagit, gör dock att undertecknad börjar tro på att banken faktiskt kan komma att höja räntan igen mot slutet av året. Vi får se men fram till dess får vi lita på att Stefan Ingves har koll på läget.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.