Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Kommentar: Rallyts orsaker måste utredas

Publicerad: 28 augusti 2017, 05:06

Foto: Anna Bristrand.

Efter en mycket märklig kursutveckling i Hufvudstadens C-aktie i veckan valde Nasdaqs övervakningsenhet på fredagen att stoppa handeln i aktien på börsen. Då hade aktien rusat med hela 293 procent jämfört med dagens öppningskurs och med 700 procent under veckan.


Ämnen i artikeln:

FinansinspektionenNasdaqHufvudstaden

Efter en mycket märklig kursutveckling i Hufvudstadens C-aktie i veckan valde Nasdaqs övervakningsenhet på fredagen att stoppa handeln i aktien på börsen. Då hade aktien, som normalt handlas ytterst sparsamt, rusat med hela 293 procent jämfört med dagens öppningskurs och med 700 procent under veckan. Aktiekursen när handeln stoppades var 1690 kronor per aktie men högst gick aktien upp till 2000 kronor under fredagen, vilket jämfört med förra fredagens stängningskurs på 211,2 kronor är en ökning med hela 847 procent.

Veckans rally i aktien är givetvis fullständigt orimligt och som Joakim Strid, Stockholmsbörsens övervakningschef, skriver i en kommentar till handelsstoppet så går det inte att bedriva ändamålsenlig handel i aktien givet rådande situation.

”Detta är en unik situation, och vi har fattat detta beslut i samråd med Finansinspektionen,” skriver han i sin kommentar.

Det förekommer som nämnts ovan ytterst sällan någon handel i Hufvudstadens C-aktie. Från årsskiftet fram till denna vecka har C-aktier i bolaget bytt ägare under fem av de 161 handelsdagarna och oftast är det endast en handfull aktier. Antalet utestående aktier i aktieserien är 8 275 064 varav huvudägaren Fredrik Lundberg äger 99,6 procent. Det innebär att den så kallade free floaten är 0,4 procent eller 33 389 stycken aktier. Att en aktiekurs på 1690 kronor, eller för den delen 2000 kronor, inte återspeglar Hufvudstadens C-akties riktiga värde är ställt bortom allt tvivel men frågan som behöver svaras på är vad som egentligen ligger bakom kursstegringen i veckan. Det mesta torde tyda på att något lurt är på gång, i synnerhet då rallyt i Hufvudstaden C inte är det enda som förekommit i illikvida röststarka aktier de senaste åren.

Hufvudstaden C-akties kursutveckling under veckan.

Dyker man ner i veckans handel med aktien visar det sig att kursen drivits upp genom att handla med en handfull aktier varje gång. Dagarna 21-24 augusti handlade det endast en handfull avslut varje dag och som mest om 300 aktier som bytte ägare under en dag. Dock steg aktiekursen från 211,2 kronor den 18 augusti till 430 kronor på torsdagen 24 augusti. Det är en utveckling som är orimlig, i synnerhet då ingen information som kan leda till ett prisrally har kommit ut och det enligt Hufvudstaden inte finns någon insiderinformation i bolaget. Redan då började varningsklockorna ljuda. Dagens industri uppmärksammade det osannolika rallyt och tog bland annat kontakt med Nordnets sparekonom Joakim Bornold som dundrade att den illikvida aktien borde avnoteras på grund av den obefintliga free floaten.

På fredagen tog rallyt sedan fart på allvar när aktien som nämnts ovan steg med 239 procent och inte mindre än 440 avslut registrerades, de absolut flesta i storleksordningen en till tio aktier. Totalt bytte 2 256 aktier om ägare innan börsen i samråd med Finansinspektionen bestämde sig för att nu fick det vara nog och stoppade handeln.

Utan tvekan hade man kunnat göra det tidigare och frågan om varför beslutet att stoppa handeln inte togs tidigare lär Nasdaq och FI få svara på men viktigast av allt är att man utreder vad som har hänt och varför det inte finns rutiner på plats för att förekomma det. Vi kan i dagsläget endast spekulera i vad som förklarar det osannolika rallyt men det förklaringen ligger utan tvekan delvis i aktiens illikviditet. Kursen i illikvida aktier är helt enkelt betydligt enklare att manipulera då ett avslut med en enda fjuttig aktie kan påverka prisbilden, något som inte är möjligt i likvida aktier där ett avslut försvinner i mängden och korrigeras naturligt av marknaden.

Huruvida det rör sig om datoriserad handel där datorn fått fnatt eller en eller fler daytraders med hjälp av algoritmer har gemensamt skapat en skevhet (med eller utan flit) på marknaden eller om någon/några har lagt in små köp- och säljordrar i syfte att lura en automatiserad handlare är givetvis oklart i detta nu. Det kan endast en granskning från börsens och myndigheternas sida utvisa, och för marknadens trovärdighet är det viktigt att en sådan genomförs. Det har förekommit fall där handlare har lyckats lura datorerna, och blivit avslöjade, så man kan absolut inte utesluta att det rör sig om ett liknande förfarande denna gång. Det får framtiden helt enkelt utvisa.

Handeln men Hufvudstadens C-aktie är hursomhelst stoppad nu och lär förbli så ett tag. Eller som Stockholmsbörsen säger i sin kommentar:

”Nasdaq Stockholm kommer att fortsätta dialogen med berörda myndigheter samt marknaden i syfte att söka en långsiktig lösning för att undvika att liknande situationer uppkommer igen. Vi återkommer med information om när handeln i Hufvudstaden C återupptas.”

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.