Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Kommentar: Logiskt bud på Tribona

Publicerad: 20 september 2015, 16:55

Peter Strand, vid börsnoteringen av Tribona.

Foto: Sverrir Thór

Corem lägger bud på Tribona. Så löd fredagens stora nyhet på den svenska fastighetsmarknaden. Att Arnhult-sfären var intresserad av att ta in hela Tribona borde inte ha överraskat någon men att det var Corem som skulle lägga budet istället för Klövern var inte lika väntad, även om det på alla sätt och vis är en mer logisk budgivare.


Ämnen i artikeln:

Klövern FastigheterTribonaCorem Property Group

Det finns uppenbara synergieffekter mellan de två bolagen, dels arbetar de inom samma segment även om Corems affär är lite bredare, dels har de fastigheter i anslutning till varandra på vissa orter. Dessutom har Tribona länge kämpat med lönsamhetsproblem och även om vd Per Johansson och hans mannar har fått rätsida på en del av problemen så talar Tribona-aktiens kräftgång på börsen, samtidigt som alla andra fastighetsaktier har skjutit i höjden, sitt tydliga språk. Siffrorna har inte sett tillräckligt bra ut för att Tribona skulle vinna aktiemarknadens gunst och, återigen, med tanke på fastighetsaktiernas smått osannolika resa på börsen de senaste åren är det en smärre bedrift.

Tribonas stängningskurs på börsen 1 september var 35 kronor. Sedan dåvarande vd:n Peter Strand ringde börsklockan för att markera noteringen av Tribona på Stockholmsbörsen 21 maj 2013 har aktien alltså fallit med 13 procent samtidigt som börsens fastighetsindex stigit med hela 51 procent. En starkt bidragande faktor är säkerligen det faktum att medan andra fastighetsbolag har, tack vare det låga ränteläget, kunnat skriva upp sina fastighetsvärden har Tribona gjort det motsatta. Den grupp minoritetsägare som nyligen begärde en extrastämma i bolaget hade bland annat synpunkter på nedskrivningarna men med tanke på att beståndet kvartalsvis värderas externt och till ett för logistikfastigheter ganska rimligt direktavkastningskrav så är det svårt att se hur bolaget skulle kunnat göra annat än skriva ned sina fastighetsvärden. Dessutom är årsredovisningen validerad av bolagets revisor.

Förutom synergieffekterna bolagen emellan kan det i upplägget för affären finnas ytterligare en positiv effekt, för Corem. Man blir av med en betydande del av sitt Klövern-innehav, ett innehav som kan ha fungerat som ett sänke för Corems aktie. Marknadsvärdet av Corems aktier i Klövern uppgick i fredags till cirka 1,4 miljarder kronor och ser man till att Corems totala marknadsvärde uppgår till cirka 2 miljarder kronor så kan man dra den ena av två slutsatser. Antingen att aktiemarknaden värderar Corems fastigheter betydligt lägre än de egentligen är värda (till saken hör att bortser man från Klövern-aktierna så är Corems belåningsgrad väldigt hög) eller att marknaden värderar Corems Klövern-aktier lägre än den värderar övriga Klövern-aktier. Den senast nämnda slutsatsen är inte helt sannolik utan den sannolika är att marknaden fokuserar för mycket på Klövern-innehavet i kombination med belåningsgraden i sin värdering av Corem. Genom att sälja aktier, och då särskilt A-aktier, tar Corem steget från att bli ett fastighetsbolag och holdingbolag till att bli ett renodlat fastighetsbolag. Något som kan ge aktien en skjuts uppåt, på sikt.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.