Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Kommentar: Inflationen är en chimär

Publicerad: 14 juni 2019, 11:18

Foto: Mostphotos

Inflationen uppmättes 2,1 procent i maj och som redan framkommit på Fastighetsnytt var inflationstakten i linje med Riksbankens prognos. Det händer inte varje dag och man skulle kunna undra om detta innebär att banken nu äntligen börjat få kontroll över inflationen. Knappast! Det är snarare ren slump, skriver Sverrir Thór.


Ämnen i artikeln:

InflationRiksbanken

Inflationen uppmättes 2,1 procent i maj och som redan framkommit på Fastighetsnytt var inflationstakten i linje med Riksbankens prognos. Det händer inte varje dag och man skulle kunna undra om detta innebär att banken nu äntligen börjat få kontroll över inflationen. Knappast! Det är snarare ren slump.

Det bör betonas direkt att detta inte är avsett som någon kritik på Riksbankens prognoser eller ett sätt att förlöjliga banken som har fått tåla en hel del stryk senaste åren. Faktum är att Riksbanken, trots alla sina sofistikerade modeller, har precis lika svårt som alla andra att göra prognoser. Det ligger i prognosmakeriets natur, det är därför det heter prognos, och vi bör nog erkänna att de senaste årens ekonomiska utveckling har varit oerhört (och ovanligt) svår att tolka eller förutse.

Den som väntat sig en normalisering av räntorna nu när inflationen kan te sig mer normal än tidigare bör nog sätta sig igen. Inflationen nu är nämligen inte alls av den typ som Riksbanken vill se. Det är långt ifrån egalt vilken typ av inflation det rör sig om och den inflation vi ser nu verkar snarare förklaras av yttre faktorer än att trycket i ekonomin ökar. En extern inflation, kostnadsinflation, som framförallt verkar bero på den svaga kronan är en chimär. Den leder till högre priser på varor som drivmedel och kläder, som inte tillverkas i Sverige, samt importerade livsmedel och det ger utslag på inflationsmätarna.

Man kan jämföra det med en elefant som går i skogen och skakar om seismiska mätare som är utplacerade i närheten. Den inflation Riksbanken siktar på med sin penningpolitik är den som orsakas av ett tryck i ekonomin och de flesta signaler tyder snarare på att ekonomin för närvarande bromsar in. Det i sin tur har fått de flesta prognosmakare att anta att Riksbanken kommer att vila på räntehanen ett tag till och skjuta upp den räntehöjning som tidigare aviserats skulle komma till hösten.

Dagens inflationsbesked torde rimligtvis inte ändra den bilden.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

InflationRiksbanken

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.