Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Kommentar: En bra kompromiss

Publicerad: 29 september 2017, 09:25

Sverrir Thór.

Med tanke på de rykten som läckt ut ur riksbanksfullmäktige de senaste veckorna råder det inga tvivel om att beslutet att förlänga Stefan Ingves mandat är ett Alexanderhugg.


Med tanke på de rykten som läckt ut ur riksbanksfullmäktige de senaste veckorna råder det inga tvivel om att beslutet att förlänga Stefan Ingves mandat är ett Alexanderhugg. Det är en kompromiss som krävdes för att lösa det prekära parlamentariska läge som Sverige befinner sig i och som återspeglas av antalet mandat i Riksbankens fullmäktige.

Socialdemokraterna ville att Karolina Ekholm, den tidigare vice riksbankschefen som numera är statssekreterare åt Magdalena Andersson, skulle ta över men det var inte acceptabelt för Moderaterna och risken fanns att Sverigedemokraterna skulle få en vågmästarroll, vilket ingen ville, och kompromissen blev att Stefan Ingves sitter kvar i fem år, men inte sex år som är brukligt vid förordnandet av en riksbankschef.

Det sagt, så är det nog en bra kompromiss. Även om Stefan Ingves stundtals har varit utskälld av bland annat fastighetsbranschen så är han en erfaren och odiskutabelt en mycket skicklig centralbankir vilket framförallt den stora respekt han åtnjuter runtom i världen, bland annat inom centralbanksvärlden, skvallrar om. Det finns dock en annan parameter som är ännu viktigare, och den handlar om Riksbankens trovärdighet.

Penningpolitiken har debatterats mycket de senaste åren och många anser att den linje Ingves och hans mannar drivit är felaktig men i dagsläget är det viktigt att löpa linan ut. Banken har spänt bågen högt och det går inte att utesluta att en ny riksbankschef skulle vilja sätta sitt avtryck direkt och ändra politiken. En sådan åtgärd skulle kunna skada Riksbankens trovärdighet avsevärt.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.