tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Köksvägen till börsen också bevakad

Publicerad: 8 december 2016, 14:42

Ilija Batljan. Foto: Elias Ljungberg.

Ett bolag som tar köksvägen till börsen, som Samhällsbyggnadsbolaget nu avser göra, behöver genomgå samma due diligence som bolag som går in via huvudingången. Enligt Ilija Batljan väljer man köksvägen i syfte att bredda ägarbasen.

Ämnen i artikeln:

EffnetplattformenFirst NorthNasdaqSagaxStendörren FastigheterSBB FastigheterIlija Batljan

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, kommer som Fastighetsnytt tidigare i veckan rapporterat att ta köksvägen till börsen då man via ett omvänt bolagsförvärv köper upp redan börsnoterade Effnetplattformen. Effnetplattformens existerande verksamhet delas sedan ut till bolagets aktieägare under namnet Nya Effnetplattformen som sedan kommer att ansöka om nylistning på First North.

Ett märkligt upplägg kan tyckas men det är långtifrån unikt och även om man skulle kunnat tro att det är ett sätt att slippa den tuffa granskning Nasdaq utsätter bolag för i noteringsskedet så stämmer inte det. Adam Kostyál, noteringsansvarig för Europa hos Nasdaq, säger i samtal med Fastighetsnytt att bolag som tar köksvägen inte slipper en genomlysning.

– När ett bolag genomgår ett byte av ägare och verksamhet så granskar vi det precis som om det rörde sig om en börsintroduktion, säger Adam Kostyál.

I övrigt kommenterar Stockholmsbörsen inte affären men i regelverket för First North, sektion 7.2.2., punkt A, står följande:

”Ifall en Emittent i allt väsentligt inte längre uppfyller de tillämpbara kraven för listning kan ett administrativt beslut tas att avlägsna Emittentens finansiella instrument från handel på Nasdaq First North.” I punkt C (iii) vidareutvecklar man detta och säger att punkt A kan härledas till ”fall där Emittenten genomgår signifikanta förändringar, inklusive avgörande ändringar i ägarstruktur, kapitalbas, Emittentens verksamhet och ledning, osv. till den grad att Emittenten förefaller vara ett nytt bolag. Avlägsnande från handel som en konsekvens av en sådan väsentlig ändring kan undvikas om Emittenten offentliggör en bolagsbeskrivning eller prospekt på samma vis som när Emittenten initialt ansöker om listning på Nasdaq First North.”

Även köksvägen bevakas med andra ord men frågan är då varför Samhällsbyggnadsbolaget och Kvalitena väljer att via ett omvänt förvärv köpa upp ett börslistat bolag istället för att helt sonika lista ett nytt?

Vill bredda aktieägarbasen
Enligt experter på börsnoteringar som Fastighetsnytt har pratat med finns det ingen uppenbar anledning, i synnerhet då det rör sig om en listning på First North som är en ganska okomplicerad process. Någon kostnadsfråga rör det sig heller knappast om enligt de experter Fastighetsnytt har pratat med då en börsnotering i runda slängar kostar cirka en miljon kronor, inklusive advokatkostnader, och det är i sammanhanget inte ens fickpengar.

Det är inte bara andra gången som bolaget som idag heter Effnetplattformen används i detta syfte. År 2004 sprang nämligen Sagax ur Effnet som i sin tur blev Header Compression. Stendörren tog sedan över Header Compression vars verksamhet delades ut till aktieägarna och blev Effnetplattformen.

I Effnetplattformens styrelse sitter bland andra Göran E Larsson, som fram till 2016 var styrelseordförande i Sagax, och det är den historiska koppling bolaget har till fastighetsbranschen som enligt SBB:s vd och huvudägare, Ilija Batljan, är det primära motivet till manövern.  I samtal med Fastighetsnytt säger han att SBB igenom affären får 4 000 nya aktieägare som tidigare varit ägare till fastighetsbolag.

– De har därmed en kunskap om fastighetsrelaterade nyckeltal och värdering av fastighetsbolag. Jag har från början haft målsättningen att bygga det bästa nordiska bolaget för samhällsfastigheter och bostäder och kan man då ha med sig en bred ägarbas som förstår sig på fastighetsbolag och tidigare har varit ägare i ett antal större sådana bolag så är det ett plus.

Det är ett tungt motiv, enligt Ilija Batljan som vidare påpekar att Samhällsbyggnadsbolagets flesta befintliga ägare är människor som antingen är fastighetsägare eller har en annan koppling till fastighetsbranschen.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev