söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Klövern rusar efter stark rapport

Publicerad: 13 februari 2019, 12:22

Rutger Arnhult är återigen största ägare i Castellum Bild: Klövern

Klöverns resultat steg kraftigt i det fjärde kvartalet med stöd av stora positiva värdeförändringar i fastighetsinnehavet. Det gjorde att helårsvinsten efter skatt uppgick till mer än en femtedel av börsvärdet baserat på tisdagens slutkurser.

Ämnen i artikeln:

Klövern FastigheterRutger Arnhult

Klöverns resultat steg kraftigt i det fjärde kvartalet med stöd av stora positiva värdeförändringar i fastighetsbeståndet. Det gjorde att helårsvinsten efter skatt uppgick till mer än en femtedel av bolagets börsvärde baserat på tisdagens slutkurser.

Klöverns B-aktie stiger nästan 6 procent strax efter lunch på onsdagen.

De orealiserade värdeförändringarna i bolagets fastighetsbestånd uppgick till 1 492 miljoner kronor i det fjärde kvartalet jämfört med 542 miljoner kronor under motsvarande period föregående år. Samtidigt steg kvartalets förvaltningsresultatet till 297 miljoner kronor från 262 miljoner.

Det bidrog till att höja Klöverns vinst efter skatt för helåret till 3,3 miljarder kronor jämfört med 2,6 miljarder 2017. Årets vinst motsvarade innan dagens rally 21 procent av det samlade värdet om 15,6 miljarder kronor för Klöverns stam- och preferensaktier. Det ger intrycket av att bolaget är väldigt lågt värderat. Samtidigt kanske en del avskräcks av att belåningsgraden ligger på relativt höga 60 procent.

– Vi har totalt sett en mycket stabil verksamhet som uppvisar hög lönsamhet och därtill har vi betryggande och förmånlig långfristig finansiering. Jag ser fram emot en fortsatt bra utveckling under 2019, skriver Rutger Arnhult i vd-ordet.

Under året har Klövern expanderat utomlands till Köpenhamn och New York för att diversifiera bolagets verksamhet. Den utvecklingen väntas fortsätta framöver.

– Jag håller det inte för omöjligt att vår andel utomlands om fem år uppgår till uppåt 25 procent, skriver Arnult.

I New York siktar bolaget på att två toppmoderna kontorsfastigheter om totalt cirka 25 000 kvadratmeter de kommande 2-3 åren. Den totala investeringen beräknas enligt Arnhult uppgå till drygt 2 miljarder
kronor med en bedömd potentiell utvecklingsvinst om drygt 1 miljard kronor.

Han kommenterar även möjligheterna att låna pengar.

– Kapitalmarknaden erbjuder fortsatt relativt bra likviditet, dock till ett något högre pris främst på grund av centralbankernas mer restriktiva hållning, skriver han.

Vidare uppger han att Klövern gynnas av att bankerna fortsatt prioriterar stora noterade fastighetsbolag.

Klövern föreslår en utdelning om 0,46 kronor per stamaktie. Förra året låg siffran på 0,44 kronor.

Nettoinflyttningen uppgick till 22 miljoner kronor under det fjärde kvartalet, en ökning från 13 miljoner under motsvarande period året innan. På rullande tolvårsbasis så har nettoinflyttningen, som kan ge en fingervisning om kommande hyresintäkter, befunnit sig i en stigande trend i över två års tid.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev