lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Klövern lägger miljardbud på Agora

Publicerad: 5 oktober 2018, 05:03

Bild: Riksbanken

Klövern lägger ett bud på A Group of Retail Assets som innebär en premie om hela 60 procent på stamaktierna. Totalt värderar budet Agora till 1 miljard kronor.

Ämnen i artikeln:

AgoraKlövern Fastigheter

Klövern noterar i ett pressmeddelande att Agora skiftat om sin uthyrningsverksamhet bort från detaljhandel som en följd av den ökande konkurrensen från e-handeln. Istället har man börjat fokusera mer på kontor, utbildning, service, dagligvaror och restaurang.

Vidare framhålls att en betydande del av Agoras fastighetsinnehav beläget i orter där Klövern redan är verksamma, bland annat i Västerås, Malmö, Örebro, Kalmar och Växjö.

–De centralt belägna fastigheterna i Västerås har stor utvecklingspotential, vilket stärker Klöverns ställning som stadsutvecklare på orten. Förvärvet stärker även Klöverns position i Malmö, Örebro, Kalmar och Växjö. Agoras fastigheter på övriga orter avses att avyttras, skriver Klövern.

Aktieägare som representerar cirka 76,0 procent av kapitalet och 89,8 procent av rösterna i Agora har förbundit sig att acceptera erbjudandet.

Därutöver har ytterligare ägare ställt sig positiva till budet. Vidare äger Klövern aktier i Agora och sammanräknat uppgår dessa tre grupper till 93,7 procent av kapitalet och 97,3 procent av rösterna.

Klövern bjuder, genom dotterbolaget Dagon, 30 kronor per stamaktie och 275 kronor per preferensaktie. Premien på stamaktierna är 60 procent jämfört med torsdagens stängningskurs medan premien på preferensaktierna är 6,6 procent.

I relation till bolagets långsiktigt substansvärde (Epra Nav), som var 45,80 kronor per aktie den sista juni, innebär dock budet en rabatt om cirka 34 procent.

Agora noterades på börsen 2015 till kursen 38 kronor. Aktie har haft en nedåtgående trend sedan dess då bolagets detaljhandelsfastigheter, såsom köpcentrum, drabbats av konkurrensen från e-handeln. På fredagen rusar dock Agoras stamaktie 59 procent, vilket raderar två års nedgångar i ett slag.

Klövern backar däremot 4 procent men den nedgången ska ses i ljuset av att hela fastighetssektorn går mycket svagt på fredagen. Bland annat faller Atrium Ljungberg 5 procent medan Balder, Sagax och D. Carnegie tappar 4 procent vardera.

Totalt är budet värt 936 miljoner kronor och räknar man in Klöverns aktier så innebär det ett värde på 1 023 miljoner kronor för hela bolaget.

Acceptperioden för erbjudandet beräknas löpa från och med den 12 oktober 2018 till och med den 9 november 2018.

Styrelsen i Agora kommer att inhämta och offentliggöra ett värderingsutlåtande, ett så kallat fairness opinion, som kommer att offentliggöras senast två veckor före utgången av acceptperioden.

Agora skriver i ett pressmeddelande att värderingsutlåtandet väntas omkring den 9 oktober 2018.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev