Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Klövern blir huvudägare i Tobin

Publicerad: 5 december 2017, 19:43

Erik Karlin och Rutger Arnhult.

Foto: Tobin Properties/Klövern.

Klövern går in som ny huvudägare i krisdrabbade bostadsutvecklaren Tobin Properties och skjuter 150 miljoner kronor till bolaget genom en riktad nyemission samt garanterar en företrädesemission som kommer att ge Tobin ytterligare 52 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

Rutger ArnhultKlövern FastigheterSagaxTobin Properties

Klövern går in som ny huvudägare i krisdrabbade bostadsutvecklaren Tobin Properties och skjuter 150 miljoner kronor till bolaget genom en riktad nyemission samt garanterar en företrädesemission som kommer att ge Tobin ytterligare 52 miljoner kronor. I samband med emissionerna uppstår sedan en budplikt vilket innebär att Klövern under våren kommer att lägga ett budpliktsbud på hela Tobin.

Det framgår av pressmeddelanden från de båda bolagen som offentliggjordes efter börsens stängning på tisdagen.

Som Fastighetsnytt tidigare har rapporterat så har Tobin drabbats hårt av inbromsningen på bostadsmarknaden vilket inte minst har lämnat avtryck i bolagets aktiekurs på börsen. I mitten av november hade aktien fallit med 70 procent men sedan det bekräftades att Sagax, med vd David Mindus, hade köpt närmare 5 procent av kapitalet i bolaget så lyfte den igen med 25 procent på bara några dagar. Sedan kom bolagets rapport för tredje kvartalet, en ganska dyster rapport, och aktien föll igen. På tisdagen stängde den på ett nytt årslägsta, 23,3 kronor vilket är 71,8 procent lägre än vid årsskiftet.

Tobin har dyr finansiering, både via preferensaktier och obligationer, och inflödet av pengar har varit ytterst begränsat under hösten vilket gör att bolagets likviditetsproblem började bli akuta. De flesta finansieringskanaler torde ha varit svårframkomliga för bolaget de senaste veckorna och huvudägarnas (som även leder bolaget operativt) alternativ begränsades således till att likvidera tillgångar, så som Oscar Properties har gjort de senaste veckorna, eller emittera nya aktier till en mycket låg kurs (jämfört aktiekursen vid årsskiftet) och därmed späda ut sig själva och lämna över kontrollen av bolaget till en ny huvudägare.

Tobins aktieutveckling under 2017. Foto: Skärmdump från Nasdaqs hemsida.

Man valde det senare alternativet. Tobin kommer att emittera 7,5 miljoner aktier i en riktad nyemission till Klövern, givet att bolagets extra stämma som kommer att äga rum 8 januari godkänner emissionen, samt högst 2 592 383 aktier i en företrädesemission som är fullt garanterad av Klövern. Aktierna emitteras till kursen 20 kronor, att jämföra med tisdagens stängningskurs på 23,3 kronor och kursen om 82,75 kronor vid årsskiftet, vilket ger Tobin 202 miljoner kronor, före emissionskostnader, i nytt eget kapital. Emissionerna, som är villkorade av varandra, innebär att de nuvarande huvudägarna tappar kontrollen över bolaget.

Tobins grundare, vd Erik Karlin och transaktionschefen och styrelseordföranden Johan Varland, kontrollerar idag 39 procent av rösterna, enligt ägartjänsten Holdings. Efter den riktade nyemissionen kommer deras sammanlagda andel att uppgå till 22,7 procent medan Klöverns andel uppgår till 41,7 procent. När man sedan har genomfört företrädesemissionen, som är både villkorad av och ett villkor för den riktade emissionen, kommer Klöverns andel av rösterna i bolaget att uppgå till minst 36,5 procent. Då man efter emissionerna kontrollerar mer än 30 procent av rösterna i Tobin kommer budplikt att aktiveras och Klövern kommer att behöva lägga ett budpliktsbud på Tobin, senast fyra veckor efter att man erhållit de nyemitterade aktierna. Enligt lag får Klövern inte bjuda mindre än 20 kronor per aktie då det är den kurs man köper de nyemitterade aktierna till, man får lägga ett högre bud men inte ett lägre bud.

I linje med strategin
I ett sms till Fastighetsnytt säger Klöverns vd och huvudägare, Rutger Arnhult, att man inte kommer att behöva söka godkännande av Klöverns aktieägare utan det räcker med ett styrelsebeslut, som följaktligen redan är taget.

Vidare säger Arnhult att affären är i linje med Klöverns strategi och att Klövern inte kommer att emittera några nya aktier, vilket innebär att man betalar kontakt för de emitterade aktierna i Tobin.

I Klöverns pressmeddelande kommenterar Arnhult att kopplat till Klöverns ambition att satsa på bostadsproduktion genom konceptet Klövern Living har en unik möjlighet uppstått.

– En investering av Klövern i Tobin Properties är inte ett uttryck för att bostadsmarknaden har bottnat ur, tvärtom är det ett sätt att dra nytta av framtida möjligheter som en troligtvis svag marknad under 2018 kommer att erbjuda. Tobin Properties har ett mycket duktigt utvecklingsteam som med starkare finansiella muskler kan ta till vara de möjligheter som kan komma att uppstå i kölvattnet av en svagare bostadsmarknad, skriver Rutger Arnhult.

Tobins vd, Erik Karlin, har meddelat sin avsikt att delta i företrädesemissionen skriver i en kommentar i Tobins pressmeddelande att man ser affären som början till ett långsiktigt samarbete med Klövern.

– För Tobin Properties reduceras den finansiella risken samtidigt som vi i Klövern får en stark samarbetspartner som kommer att kunna bidra positivt till Tobins utveckling. Vi är övertygade om att denna affär är strategisk rätt både utifrån rådande marknadsförutsättningar och Tobin Properties långsiktiga tillväxtpotential, skriver han.

Något behövdes göras
I samband med offentliggörandet av de planerade emissionerna har Tobin Properties offentliggjort sina resultatprognoser för 2017 och 2018 som uppgår till 50 respektive 250 miljoner kronor.

I ett samtal med Fastighetsnytt säger sig Erik Karlin vara nöjd med affären.

– Annars skulle jag inte göra det. Det känns som att vi får en bra ny storägare i en osäkrare bostadsmarknad och det ger vår vassa organisation en ökad finansiell stabilitet.

På frågan om man är tvingade att göra affären säger han så är det inte men konstaterar att något behövdes göras för att bolaget skulle stå finansiellt stabilare.

– Då var alternativet att göra något i portföljen eller något i bolaget. Klövern känns som en bra partner och deras ambition att växa på bostadsområdet gav affären en god logik.

Att likvidera tillgångar kan ses som en mer defensiv strategi och Erik Karlin säger att man ska se affären med Klövern som mer positivt offensivt sätt att ta tillvara tillväxtmöjligheter i bolaget.

Huruvida det någon gång var aktuellt att göra en liknande affär med Sagax som ju som nämnts ovan redan hade köpt en stor aktiepost i Tobin Properties vill Erik Karlin inte uttala sig om och hänvisar till David Mindus. Fastighetsnytt har sökt Mindus, utan framgång.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.