Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Klart godkänt kvartal av Castellum

Publicerad: 13 April 2016, 09:54

Henrik Saxborn är vd på Castellum.

Foto: Castellum.

Castellums rapport är som nämnts ovan i regel den första som släpps varje kvartal och sätter ett riktmärke för övriga bolag. Det första kvartalet är klart godkänt och bolaget går nu in i en mycket spännande period.


Ämnen i artikeln:

Castellum

Castellum redovisar ett driftnetto om 556 miljoner för årets första kvartal. Det är en ökning med 38 miljoner jämfört med motsvarande kvartal ifjol och överskottsgraden blir 65,1 procent vilket är aningen bättre än ifjol då den hamnade på 64,6 procent. Castellum släppte sin rapport på onsdagen och är i vanlig ordning först ut bland fastighetsbolagen att delge marknaden sitt kvartalsresultat.

Förvaltningsresultatet ökar med 28 miljoner kronor och anledningen till att det inte ökar lika mycket som driftnettot är först och främst det faktum att centrala administrationskostnader ökar med 13 miljoner kronor. Det förklaras av att posten har under kvartalet belastats med kostnader av engångskaraktär, om just 13 miljoner kronor, för den omorganisation som bolaget kommunicerade förra veckan samt pågående affärer. Där hänvisar man sannolikt till förvärvet av Norrporten, som dock inte nämns i övrigt i rapporten.

Resultat före skatt ökar med 168 miljoner kronor, bland annat tack vare att den positiva värdeförändringseffekten ökar med 160 miljoner kronor i fastighetsbeståndet medan den negativa effekten ifrån räntederivat ökar med 46 miljoner kronor. Före skatt gör man en vinst på 733 miljoner kronor.

Under tredje kvartalet köpte Castellum ut Heimstaden från bolagens joint venture CORHEI och som en följd av det ökar bolagets fastighetsvärde med hela 3 miljarder kronor till 44,8 miljarder. Castellum är som bekant ett oerhört stark bolag md en robust balansräkning och dess nyckeltal är mycket starka. Belåningsgraden ligger på 50,6 procent och räntetäckningsgraden, som mäter hur ofta den löpande verksamheten täcker räntekostnaderna, på 3,4 gånger räntekostnaderna. Soliditeten ligger på klart godkända 34,7 procent.

Castellums rapport är som nämnts ovan i regel den första som släpps varje kvartal och sätter ett riktmärke för övriga bolag. Det första kvartalet är klart godkänt och bolaget går nu in i en mycket spännande period med ny organisation samt, med allra största sannolikhet, en integration av ett mycket stort fastighetsbestånd framför sig.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Castellum

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.