Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Kan leda till böter om 5 miljoner kronor

Publicerad: 17 augusti 2015, 12:15

Foto: Sverrir Thór

Vid köp av aktier i ett börsnoterat bolag behöver man som köpare i regel inte rapportera in köpet. Det kan dock ha sina fördelar att göra så då exempelvis rösträtt på bolagsstämma och utdelning är villkorade till att aktieägaren har registrerat sitt innehav hos bolaget. Innehavet måste dock inte rapporteras till myndigheterna, så länge köparen inte är en insynsperson eller dess innehav vid en transaktion inte går under eller över en flaggningsgräns.


Ämnen i artikeln:

FinansinspektionenVictoria Park Fastigheter

Flaggningsgränserna ligger på 5 procent av kapital eller röster fast då man har uppnått 30 procent behöver man inte rapportera igen förrän man har uppnått 50 procent och sedan 66,67 procent och slutligen 90 procent. Flaggning ska enligt information på Finansinspektionens hemsida ske senast handelsdagen efter att den anmälningspliktiga transaktionen ägt rum. Då flaggningar är ett viktigt led i värdepappersmarknadens insynsmekanismer så leder försummelse av flaggning till en bestraffning.

Torsdagen 11 augusti 2015 publicerades ett flaggningsmeddelande för handel med aktier i fastighetsbolaget Victoria Park. Det var Advisor Världen som flaggade för försäljning av 1 812 846 A-aktier i fastighetsbolaget, en försäljning som gjorde att aktieägarens innehav hamnade på 2,4 procent av kapital och röster och således gick under flaggningsgränsen på 5 procent. Dagen efter publicerades ytterligare ett flaggningsmeddelande i Victoria Park, denna gång var det Östersjöstiftelsen som flaggade för att dess innehav i samband med en nyemission av aktier i Victoria Park hade spätts ut till 8,66 procent av kapital och 8,73 procent av röster.

Dessa flaggningar var daterade 31 mars 2014 (Östersjöstiftelsen) respektive 29 april 2014 (Advisor Världen). Notera både datum och årtal, flaggningarna avsåg händelser som ägde rum våren 2014 men de skickades ut via Finansinspektionens system i augusti 2015. Något som inte helt är i enlighet med lagen som säger att flaggningen ska göras senast en handelsdag efter att den anmälningspliktiga händelsen ägt rum.

Fastighetsnytt har tagit kontakt med Finansinspektionen och pressekreteraren Peter Svensson som konstaterar att alla flaggningsmeddelanden slussas vidare ut till marknaden så fort de inkommer via myndighetens rapporteringssystem. Vidare har Fastighetsnytt kontaktat Per Mårdbrant på Advisor Världen och Henrik Bonde på Östersjöstiftelsen som konstaterar att flaggningarna var väldigt sena. Enligt Henrik Bonde rör det sig helt enkelt om en miss av Östersjöstiftelsens sida. Han påpekar att Östersjöstiftelsen inte är aktiv på marknaden med aktier i Victoria Park och att man vid nyemissonen helt enkelt missade att innehavet spätts andelsmässigt och att flaggningsplikt uppstått.

Vad händer då när en flaggning inkommer så sent. Enligt Peter Svensson blir alla sådana frågor till sanktionsärenden hos FI som gör en bedömning i varje enskilt ärende. Bedömningen baseras bland annat på hur grov försening det rör sig om och huruvida det finns någon legitim förklaring till varför flaggningen inkommit för sent. Enligt information på myndighetens hemsida ska FI besluta att en särskild avgift ska tas ut av den som inte anmäler flaggningspliktig händelse i tid.

”Den särskilda avgiften uppgår till lägst 15 000 kronor och högst 5 miljoner kronor. Vid bedömning av avgiftens storlek tillämpar Finansinspektionen riktlinjer som stöd,”skriver FI på sin hemsida.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.