Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Kan ett amorteringskrav bryta deflationstrenden?

Publicerad: 10 November 2014, 00:00


När jag nyligen resonerade kring Riksbankens då väntade beslut att sänka räntan och argumenterade för att det kanske inte skulle ske så avslutade jag inlägget på följande sätt:

”Låt mig lämna er med något att tänka på, något som jag säkerligen kommer att resonera kring i kommande inlägg: Kan det vara så att amorteringskrav på bostadslån skulle få igång inflationen i Sverige?”

Nu är det dags att resonera vidare. Resonemanget bygger på hypotesen om rationella förväntningar, en nyckeltes i den moderna nationalekonomin, som säger att de ekonomiska aktörernas förväntningar om framtiden i genomsnitt är korrekta och att de agerar i enlighet med det. Låt oss nu inleda resonemanget.

Anta att hushållen har rationella förväntningar och att de agerar i enlighet med det för att maximera sin ekonomiska nytta. Anta vidare att hushållen förstår sambandet mellan inflationen i landet och räntenivån i landet samt att de inser att de genom sitt agerande kan påverka inflationen. Konstatera sedan att en stor majoritet av de hushåll som äger sin bostad eller bostadsrätt har amorteringsfria bolån och att den enda boendekostnaden därmed ligger i räntekostnaden (för enkelhetens skull behöver vi inte blanda in hyror, bostadsrättsavgifter eller kostnad för el etcetera i resonemanget).

Givet antagandena ovan skulle det faktum att de flesta hushåll har amorteringsfria bolån innebära att hushållen skulle ro alla åror mot ett ekonomiskt tillstånd med en så låg ränta som möjligt eftersom det i sin tur skulle mininera deras boendekostnader. Förväntningarna är rationella vilket innebär att hushållen vet vilken effekt deras ekonomiska beteende skulle ha och hushållen förstår relationen mellan inflation och räntor (vilket är implicit i rationella förväntningar). De skulle alltså agera på det sätt som skulle hålla räntorna nere så länge som möjligt och det är just att göra allt i sin makt för att hålla inflationen så låg som möjlig. Det innebär att avstå konsumtion, spara pengarna på banken, eventuellt investera i lågavkastande värdepapper och så vidare.

Ett långsökt resonemang måhända och kanske osannolikt att det fungerar i verkligheten men dock inte helt orimligt. Det är inte heller helt orimligt att ett amorteringskrav skulle bryta sådant beteende.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.