fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

JM trotsar pandemin – fortsatt stark försäljning

Publicerad: 13 juli 2021, 08:38

Johan Skoglund, vd och koncernchef för JM.

Foto: Nicklas Thegerström

Bostadsutvecklaren JM höjer resultatet under andra kvartalet tack vare en stark försäljning. Johan Skoglund, bolagets vd och koncernchef, kopplar ihop framgången med distansarbetet.

Ämnen i artikeln:

FinlandJMJohan SkoglundStockholm

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


JM, en av Nordens största ledande bostadsutvecklare, med fokus på storstadsområden och universitetsorter i Sverige, Norge och Finland, ökade omsättningen med 1,6 procent till 3,7 miljarder kronor under andra kvartalet. Rörelseresultatet ökade med 70 procent till 609 miljoner kronor, vilket gav en rörelsemarginal på 16,4 procent.

– Vi har startat många projekt med stark försäljning i samtliga länder. Många singlar, par och familjer söker lägenheter med möjlighet att jobba hemifrån, samtidigt som konjunkturen är bra med låga räntor och låg arbetslöshet, säger Johan Skoglund, vd och koncernchef på JM, till Fastighetsnytt.

Antalet sålda bostäder ökade till 1 210 (642) under kvartalet. Skoglund säger att efterfrågan har ökat priserna starkt i hela Norden, även om antalet byggstarter och utbudet av nya bostäder varit låga de två senaste åren på grund av att projekt blivit mer komplexa och tidskrävande. 

– Vi produktionsstartar samtidigt mer nu än för två år sedan tack vare att bokningsnivåerna återgått till det normala och kunderna bokar in sig för nyproduktion redan två år i förväg.

Läs även: Stor intervju med JM:s Johan Skoglund – vill se nordisk lagstiftning för bostadsbyggande

Totalt produktionsstartades 800 bostäder (731), varav 332 i Storstockholm i det andra kvartalet, samtidigt som nivån av marköverföringar var låg. 

Hur vill ni utveckla projektportföljen framåt?
– Vi vill fortsätta att växa på alla marknader med 3 800 produktionsstartade bostäder i år. Vi har nyligen etablerat oss i norska Trondheim och finska Tammerfors, där vi har många ägarbostäder, och färdigställer som bäst detaljplanen för Marievik i Stockholm med 600–700 bostäder. 

JM bygger även 544 nya ägarlägenheter i Sverige och tror att segmentet kommer att växa långsamt även här eftersom många vill äga och kunna hyra sin bostad utan att be bostadsrättsföreningen om tillåtelse.

Hur ser ni på regeringskrisen och sakfrågan om fri hyressättning i nyproduktion?
– För oss är det ingen viktig fråga eftersom vi har 80 procent bostadsrätter och 10 procent ägarlägenheter. Men det man kan säga är att de nya hyresrätter som byggs redan har marknadspriser, så det gör ingen skillnad vilket beslut man än fattar. Vi har redan marknadshyror i dag gällande nyproduktion.

Vilken är den största lärdomen från pandemiåret?
– Vi har anpassat oss otroligt snabbt till digitala lösningar där kunderna numera kan signera kontrakt och upplåtelseavtal digitalt och besöka digitala visningar. Utvecklingen har gått väldigt fort särskilt gentemot kunderna.

Skoglund ser goda förutsättningar för en fortsatt stark utveckling under 2021 med målet om att bräcka fjolårets siffror. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev