Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

JM fallit kraftigt på en vecka

Publicerad: 30 april 2015, 11:48

JM:s aktie föll på onsdagen, likt de flesta aktier, till följd av Riksbankens beslut att inte sänka reporäntan ytterligare.


Ämnen i artikeln:

JMOMX

JM:s aktie föll på onsdagen, likt de flesta aktier, till följd av Riksbankens beslut att inte sänka reporäntan ytterligare. Börsens reaktion på onsdagen är normal och tyder på att de flesta, liksom bankernas makroanalytiker, hade räknat sänkt ränta. Vid börsens stängning hade aktien fallit med 11,6 kronor, motsvarande 4,1 procent.

Så stort fall inom loppet av en dag med anledning av Riksbankens räntebesked kan tyckas obefogat men det ska ses i sammanhanget att JM-aktien har fallit med 17,8 procent på endast en dryg vecka, närmare bestämt sedan 20 april.

Den dagen kostade en aktie i JM 300,3 kronor vid börsens stängning men dagens efter rasade den till följd av att bolagets rapport inte levde upp till förväntningar, varken analytikerkårens eller marknadens. Hela 6,6 procent föll aktien och dagen därpå med 5,8 procent. Sedan dess har aktien fallit dag för dag men inte lika stort, förrän på onsdagen då.

Att kalla JM:s rapport för dålig är nog att ta i, den var snarare rätt bra men det är egentligen av ringa betydelse. En akties kurs på börsen har två komponenter, den fundamentala (information) och den spekulativa (förväntningar). JM:s, och för den delen många andra fastighetsaktiers, kurs har lyfts av marknadens förväntningar den senaste tiden och dessaförväntningar har visat sig vara lite orealistiska. Säljtrycket på aktien har varit stort och sedan 20 april har i snitt över 6 700 aktier bytt ägare per dag men över en lika lång period innan dess var snittvolymen per dag 1 744 aktier.

Det har varit många faktorer som spelat in, Riksbankens räntebeslut är en av dessa. När bolaget inte lever upp till förväntningarna kommer kursfallet som brev på posten och det är inte helt osannolikt att det kommer att slå över en del för att sedan korrigera sig uppåt en aning. Man kan bara spekulera i hur lång aktien kommer att falla innan den börjar återhämta sig men 18,3 procent på sju handelsdagar är ett rejält fall.

Sverrir Thór

JM

Ämnen i artikeln:

JMOMX

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.