Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

”Inte okej att en budgivare ges en styrelseplats”

Publicerad: 26 oktober 2015, 15:54

Som Fastighetsnytt rapporterade på fredagen uttryckte Aktiespararnas representanter på Tribonas extrastämma tvivel över att Catenas vd Gustaf Hermelin skulle väljas in i Tribonas styrelse då Catena har lagt ett bud på bolaget och skulle således få en orättvis insyn i bolaget, en insyn som potentiella konkurrerande budgivare inte skulle få.


Ämnen i artikeln:

TribonaAktiespararnaGustaf HermelinCatena FastigheterCorem Property Group

Enligt Åsa Wesshagen, analytiker på Aktiespararna, anser Aktiespararna det inte vara osannolikt att någon skulle bjuda över Catenas nyligen presenterade bud. När ett bud med en så låg premie presenteras som Corems bud, då är det vanligt att inte bara en utan flera intressenter börjar räkna på målbolaget, konstaterar hon.

– Givet att ett konkurrerande bud skulle kunna vara i antågande är det vansinnigt att budgivaren Catena sätter sig i högsätet med sin vd som styrelsens ordförande i Tribona. Aktiespararna tycker inte det är okej att en budgivare ges en styrelseplats och därmed tillåts göra en grundlig due dilligence inifrån, med tillgång till all tänkbar information även icke-offentlig, säger hon i samtal med Fastighetsnytt.

Åsa Wesshagen

Åsa Wesshagen.

Under frågestunden efter stämman uttryckte Åsa Wesshagen besvikelse över hur Tribonas budkommittén agerat.

– Dagen efter att budkommittén avgett sin rekommendation till aktieägarna att anta budet från Catena så avgår två tredjedelar av kommittén. Budet är inte ännu avslutat. Aktieägarna behöver kunna hålla någon från styrelsen i handen under hela budperioden, säger Wesshagen och konstaterar att nuförtiden är det inte ovanligt att det kommer konkurrerande bud,

Åsa Wesshagen uttryckte vidare att Aktiespararna ansåg att budkommittén varit otydlig i sin rekommendation, vilket den avgående ordföranden Mats-Olof Ljungquist höll med om. Under frågestunden efter stämman framkom att budkommittén i sin bedömning av budet gjort en sammanvägd bedömning av budet, inbegripet såväl det rena kontantbudet som det blandade aktie och kontantbudet.

– Det framkom över huvud taget inte att budkommittén ansåg att kontantbudet på 42 kronor från Corem var acceptabelt. Däremot, då det initiala Catena-budet presenterades då var 42 kronor kontant till de små aktieägarna helt plötsligt okej, sammanfattar Åsa Wesshagen.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.