Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Indikationer om informationsläckage

Publicerad: 9 september 2015, 13:54

Mats-Olof Ljungquist.

Foto: Tribona.

Styrelsen för Tribona valde på tisdagskvällen att gå ut med information om att man emottagit ett indikativt och informellt uppköpserbjudande. Anledningen är att man sett indikationer på att information läckt ur bolaget.


Ämnen i artikeln:

Klövern FastigheterTribona

Styrelsen för Tribona meddelade på tisdagskvällen att man tidigare samma dag erhållit en skrivelse från en grupp aktieägare som representerar 22 procent av kapitalet i bolaget där gruppen begärde en extra bolagsstämma. Vidare begärde man att stämman skulle ta beslut om val av två nya styrelseledamöter, varav den ena skulle vara Mikael Nachemson, styrelseproffs och tidigare vd på riskkapitalbolaget Bure Equity.

Strax därefter meddelade styrelsen att man erhållit ett indikativt och oformellt icke-bindande bud på samtliga utestående aktier i bolaget.

– Vi valde att gå ut med den informationen då det fanns indikationer på ett informationsläckage, säger Tribonas styrelseordförande Mats-Olof Ljungquist i samtal med Fastighetsnytt.

Han tillägger att med tanke på hur Tribonas aktiekurs utvecklats på tisdagen, den steg med 4,75 procent, kändes det som att det fanns en asymmetri i informationsläget.

Vem som står bakom det indikativa budet är oklart men det har länge spekulerats i att Klövern, som är huvudägare i Tribona med 29,5 procent av kapitalet, vill ta över bolaget. Klöverns vd, Rutger Arnhult, har dock offentligt uttalat sig på så vis att man inte kan vara säker på huruvida han skyr riskerna i bolaget eller om han vill försöka tala ner aktiekursen och förvärva Tribona till ett lägre pris. Mats-Olof Ljungquist vill inte uttala sig om varifrån det indikativa budet kommer. Det är dock inte någon högoddsare att det är Klövern.

Styrelsen i Tribona har enligt ordföranden hunnit träffa både juridiska och finansiella rådgivare och därtill har man från en revisionsbyrå inhämtat en bedömning av det indikativa budets skälighet. Baserat på dessa har styrelsen beslutat att inte rekommendera ett formellt bud av den storleksgraden som indikerats. När Fastighetsnytt frågar honom om det var ett enhälligt beslut svarar Mats-Olof Ljungquist att man inte går ut med sådan information. Klövern har två ledamöter av fem i Tribonas styrelse, Rutger Arnhult och Patrik Essehorn.

Tribona_ST

Bakom begäran om extrastämma ligger Nordea Fonder, Skagen Vekst Verdipapirfond, Carve Capital AB (en hedgefond som förvaltas av Brummer och Partners) och Staffan Malmer. Sammanlagt kontrollerar dessa 22 procent av aktierna i bolaget och intressant i sammanhanget är att samma dag som begäran om extrastämma i Tribona emottas av styrelsen publiceras en artikel i tryckta versionen Dagens industri, under rubriken ”Dags för uppror i pressat Tribona”. I artikeln uppmärksammar man bland annat Tribonas kräftgång på börsen senaste tiden och listar upp två huvudscenarion. Det ena är att en grupp stora aktieägare gör uppror och det andra att Rutger Arnhult och Klövern lägger ett bud på bolaget.

På onsdagen fortsätter Di sin rapportering om konflikten i Tribonas ägargrupp och citerar källor som menar att Rutger Arnhult har träffat minoritetsägares representanter. På det mötet ska det ha framkommit att minoritetsägarna skulle begära en extrastämma. Minoriteten, som enligt Di vill ha en styrelse som är mer oberoende än den är idag, anser att aktien är kraftigt undervärderad och ifrågasätter de nedskrivningar av fastighetsvärden som gjort senaste åren.

Fastighetsnytt har försökt nå Rutger Arnhult, utan framgång. Tribonas aktie steg med 1,3 procent i onsdagens börshandel.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Klövern FastigheterTribona

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.