Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Ilija Batljan anhållen – uppgifter om insiderbrott

Publicerad: 5 maj 2020, 12:52

SBB:s grundare och vd Ilija Batljan

SBB:s grundare och vd Ilija Batljan har anhållits för påstått brott mot marknadsmissbrukslagen. Enligt uppgifter till Dagens industri handlar misstankarna om insiderbrott.

Ämnen i artikeln:

Ilija BatljanSBB Fastigheter

Oskar von Bahr

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se


”Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB har informerats av Ekobrottsmyndigheten att bolagets verkställande direktör Ilija Batljan i dag har anhållits för påstått brott mot marknadsmissbrukslagen. Bolaget har i nuläget ingen ytterligare information att tillgå och vet inte vilket bolag eller värdepapper som avses”, skriver SBB i ett pressmeddelande på tisdagseftermiddagen.

SBB:s aktie kollapsade efter beskedet och föll som mest över 40 procent. Den har dock återhämtat sig under eftermiddagen och backar för närvarande 18 procent.

Läs även: IR-chef på SBB: ”Chockartat för alla” 

Ilija Batljans medarbetare är chockade över beskedet att han anhållits men verksamheten rullar på som vanligt. Det säger bolagets IR-chef Adrian Westman till Fastighetsnytt.

Ekobrottsmyndigheten (EBM) bekräftar att Batljan anhållits, men vill inte ge några ytterligare kommentarer kring vad anklagelserna består i. 

– Åklagaren har tills på fredag på sig att begära honom häktad, säger Niklas Ahlgren, pressansvarig på Ekobrottsmyndigheten till Fastighetsnytt.

Läs även: Så har Ilija Batljan gjort SBB till ett miljardbolag på fyra år 

Ansvarig för ärendet är chefsåklagare Thomas Langrot, som är förtegen om häktning begärs, när utredningen startades, vilka brott det rör sig om och vilka de övriga misstänkta är. 

– Jag kan av sekretesskäl inte svara på dina frågor, säger han till Fastighetsnytt.

Källor anger insiderbrott

Dagens industri skriver, med hänvisning till källor, att misstankarna gäller insiderbrott. Det ska dock inte ha skett något tillslag mot bolagets lokaler. 

I stort sett alla anmälningar som kommit in till EBM de senaste åren gällande marknadsmissbruk har handlat om insiderbrott eller marknadsmanipulation. 

I slutet av 2015 fick Ilija Batljan sparken från sin post som vice vd på Rikshem. Bakgrunden var att han initierat större fastighetsaffärer i eget bolag utan att informera styrelsen. 

Inte långt därefter grundade Batljan SBB, som rekordsnabbt vuxit till ett av Stockholmsbörsens största fastighetsbolag. Batljan är huvudägare med 8,9 procent av kapitalet och 33,8 procent av rösterna.

Under Ilija Batljans frånvaro kommer SBB:s vice vd Krister Karlsson att agera som tillförordnad verkställande direktör.

 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev