Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Hur länge kan det fortsätta?

Publicerad: 28 januari 2015, 00:00


Kommer någon ihåg torsdagen 19 juli 2007? Förmodligen inte, men ändå ett viktigt datum i den ekonomiska historien. Det är nämligen det datum man kan säga att markerade början av Finanskrisen och Den Stora Recessionen. Vänta nu, det var väl inte då Lehman föll, kanske någon påpekar och det är helt korrekt. Lehman Brothers föll i mitten av september 2008 och man kan förvisso hävda att det markerade början av finanskrisen i Sverige men den globala finanskrisen hade pågått en längre tid och skördat många offer varav brittiska bolåneinstitutet Northern Rock och amerikanska investmentbanken Bear Stearns var de största, tills Lehman föll. Northern Rock föll i augusti 2007 och Bear Stearns i mars 2008.

Varför var då 19 juli 2007 början till krisen? Jo, den dagen passerade amerikanska aktieindexet Dow Jones Industrial Average (eller bara Dow som det ofta kallas) 14 000 poäng för första gången. Det var något av en milstolpe eller en drömgräns om man så vill och det är just när sådana drömgränser passeras som det kollektiv vi kallar för marknad börjar fundera. Det hade kommit fram en hel del alarmerande signaler om den amerikanska ekonomins hälsa redan tidigare, bland annat om de så kallade subprime-lånen och hur bolåneinstituten Fanny Mae och Freddie Mac var exponerade mot dessa och i förlängningen hur banker som var långivare till, och låntagare hos, syskonen Fannie och Freddie var exponerade. Tack vare originella och extremt komplicerade strukturer, så kallade CDO:s, var den underliggande risken i subprime-lånen svår att begripa och när man lägger till att stora försäkringsbolag, som AIG, också var exponerade då de hade sålt försäkringar mot betalningsförsummelse kan man summera ihop det till att risken i banksektorn var ofattbart stor. Kombinera det med att börsen nådde en ny ”all-time high”, vilket i sig borde vara ett tecken på att det står bra till med ekonomin, och då förstår vi vad som hände sedan. Dow började falla och hela den globala ekonomins blickar vändes mot USA och den högexponerade banksektorn. Krisen var ett faktum.

När jag ser att Stockholmsbörsens storbolagsindex, OMXS30, och fastighetsindex, OMX Stockholm Real Estate GI, ständigt når nya höjder och sätter nya historiska rekord blir jag lite fundersam. Även Dow når nya höjder dagligen. Omedvetet börjar jag associera till 19 juli 2007 – ett datum som är inbränt på ekonomireporterns näthinna, speciellt eftersom jag höll i kvällsskiftet och fick skriva nyheten om det nya rekordet. När jag ser att fastighetsindex med stormsteg närmar sig 2 000-gränsen och för den delen att FSBX har stigit med över 20 procent sedan vi på Fastighetsnytt började räkna indexet i maj ifjol, blir jag ännu mer fundersam och rentav lite skraj. Var ligger drömgränsen denna gång, undrar jag.

Nu verkar systemriskerna i den amerikanska banksektorn inte vara lika stora som de var 2007, man verkar ha rensat upp det mesta av ”skiten”, men det vore inte heller helt ärligt att hävda att allt är frid och fröjd. Inte i den amerikanska ekonomin och sannerligen inte i den europeiska. Även i den svenska ekonomin finns det orosmoln. Vi har ingen inflation, vi har ingen ränta och marknadsräntorna tar sig snabbt mot noll som Fastighetsnytt har rapporterat på sistone. En nollränta ger visserligen bränsle till en uppgång på aktiemarknaden men en nollränta är verkligen inget tecken på att det ekonomiska läget är bra och oavsett vad andra tycker så anser jag att risken med hushållens skuldsättning är stor och den kan absolut inte negligeras. Ställer man börsrekord på börsrekord ovan, samt ett transaktionsrekord på fastighetsmarknaden (senast det hände var 2008), mot bakgrund av läget i ekonomin finns det nog en hel att bli orolig över. Hur länge kan det fortsätta? Förmodligen ett tag till men frågan är var drömgränsen ligger denna gång?

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.