fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Höjvall: SSM:s planer matchar Amasten väl

Publicerad: 16 januari 2020, 13:54

SSM:s detaljplaner passar Amasten som hand i handske. Det säger Amastens vd Jan-Erik Höjvall till Fastighetsnytt efter att bolaget köpt 29,6 procent av aktierna i SSM.

Ämnen i artikeln:

Amasten FastigheterJan-Erik HöjvallSSM

SSM:s detaljplaner passar Amasten som hand i handske. Det säger Amastens vd Jan-Erik Höjvall till Fastighetsnytt efter att bolaget köpt 29,6 procent av aktierna i SSM.

– De har många detaljplaner på gång. Det innebär att vi kan använda våra Riki-hus och bygga på dem eftersom planerna stämmer väldigt bra överens. De vill ju ha små lägenheter och det passar Riki-husen väldigt bra, säger Jan-Erik Höjvall.

– Ibland så är det ju olika höjd och mått på planer så att vi inte kan bygga men här kan vi bygga Riki-hus i många projekt.

Amastens Riki-koncept innebär att bolaget bygger bostäder effektivt med hjälp av prefabricerade element. Amasten bygger främst hyresrätter, vilket även väntas bli fallet när de bygger åt SSM.

– Det kommer kanske något bostadsrättsprojekt också men det är till övervägande del hyresrätter, säger Höjvall.

Han vill dock inte ge några siffror på hur mycket samarbetet med SSM kan ge i kronor. I pressmeddelandet talas det dock om “stora synergier”.

Tror på större bolag i bostadssektorn

Amasten köpte aktierna från Eurodevelopment AG, som kommer kvarstå som huvudägare med 39,3 procent av aktierna. Amasten lade sig genom köpet strax under budpliktsgränsen, som går vid 30 procent. Det finns i nuläget inga planer på att öka ägandet ytterligare.

– Det är en framtida fråga, säger Höjvall.

Han tror dock generellt sett att bostadssektorn kan komma att konsolideras ytterligare framöver.

– Priset på byggrätter har kommit ner nu på nivåer så att man kan börja bygga hyresrätter och det kommer gynna mer affärer. Sen finns det en hel del små bolag. Jag tror det kommer bli en konsolidering så att man får större bolag, säger Höjvall.

Amasten är inte främmande för att delta i den processen.

– Det vet man ju inte. Men om det uppstår lägen så kommer vi givetvis vara med i så fall, säger Höjvall.

Det har redan skett en hel del i bostadssektorn de senaste åren. Tyska Vonovia har köpt både Victoria Park och Hembla medan Klövern lagt beslag på Tobin Properties. Därutöver har det skett en del affärer när det gäller specifika projekt. På torsdagen sålde exempelvis Serneke 80 procent av Karlatornet till investeringsbolaget Oaktree.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev