Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Höjt riskviktsgolv

Publicerad: 14 november 2013, 07:29

Den höga skuldsättningen bland svenska hushåll innebär risker för den finansiella stabiliteten. Finansinspektionen (FI) bedömer att det är väl avvägt att höja riskviktsgolvet på bolån till 25 procent.


Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Svenska storbanker har tillräckligt god motståndskraft mot en kraftig konjunkturförsämring men det stora beroendet av marknadsfinansiering är en fortsatt risk, skriver FI och anser att storbankerna på sikt bör vara återhållsamma med utdelningar då deras marginaler utöver buffertkraven är små.

Om skuldökningstakten är fortsatt hög kan åtgärder som ett riktat kapitalkrav, i form av ett höjt riskviktsgolv på bolån, och ett införande av en kontracyklisk buffert vara aktuella. FI bedömer i dag att det är väl avvägt att höja riskviktsgolvet till 25 procent.

Kapitalkraven på storbankerna är höga och bankerna lever upp till dagens krav. FI:s stresstest och känslighetsanalyser visar däremot att bankernas marginaler utöver buffertkraven är små. Eftersom kapitalkraven kan höjas i framtiden till följd av nya åtgärder bedömer FI att bankerna på sikt bör vara försiktiga med att dela ut vinster till aktieägarna och köpa tillbaka aktier.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Finansinspektionen

Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.