Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Högtryck i Wallenstams sommarrapport – kontoren sticker ut

Publicerad: 8 juli 2021, 13:52

Kallebäcks Terrasser vid E6:an och riksväg 40 i Göteborg är ett av Wallenstams största utvecklingsområden.

Foto: Wallenstam

Wallenstam rapporterar ett stabilt första halvår, trots vikande byggstarter. Kontorssektorn går bäst. ”Vi märker av ett jättetryck på kontor i innerstaden”, säger bolagets vd Hans Wallenstam till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Wallenstam FastigheterHans WallenstamGöteborgStockholmUppsalaConvendum

I dag släppte Wallenstam sin delårsrapport som visar att förvaltningsresultat ​har ​öka​t​ med 11 procent och driftnettot med 10 procent. 

– Jag är väldigt nöjd med resultatet​, där a​lla siffror pekar åt rätt håll. Vi märker ​framför allt av ett jättetryck på ​​kontor i innerstaden​. Jag tror därför inte ett dugg på ​kontorsdöden som det spekuleras i​, säger bolagets vd Hans Wallenstam till Fastighetsnytt.

Han tror tvärtom att kontorets roll har blivit ännu viktigare för bolag med en stark företagskultur och personal som längtar efter att få mötas igen. Möjligtvis ser kunderna över ytorna för att ta fram fler öppna landskap, sociala ytor och konferensrum än tidigare. 

– Jag tror att kontoren blir som ett slags Convendum för varje företag, säger Wallenstam som äger drygt 35 procent av coworking-bolaget. 

Läs även: Wallenstam om coliving: ”Helt rätt i tiden”

Wallenstam har hyrt ut merparten av sina tomma lokaler och har en rekordhög uthyrningsgrad på 95 procent. Bolaget tecknar också nya avtal med högre hyror än tidigare och beräknar att snitthyran har ökat med runt 4 procent. Återköpsgraden, det vill säga andelen uppsägningsbara kontrakt som förlängs, uppgår till 88 procent.

Vad är er plan B om behovet av kontorsytor trots allt minskar?
– Vi ser ingen sådan tendens. Däremot har vi märkt att handeln går ned och omvandlar därför som bäst tvåvåningsbutiker i Göteborgs innerstad till kontor. Jag tror samtidigt att den citynära handeln överlever så länge servicen höjs och öppettiderna förlängs. 

Trots en fortsatt hög efterfrågan bygger bolaget i princip inga nya kontor eftersom det råder markbrist i innerstaden. Under pandemin har dessutom flera byggstarter av bostäder försenats på grund av längre handläggningstider hos kommuner och rättsinstanser kring bygglov, överklaganden och annat.

– Vi har inte fått byggstarterna att snurra lika bra som vi hade hoppats på grund av den sega tillståndsbiten. Förhoppningsvis lyckas de kommunala rättsinstanserna snabba på även sitt digitala arbete under pandemin. 

Normalt sett har Wallenstam cirka 1 500 byggstarter per år och ungefär 3 000 lägenheter i produktion. Nu ligger siffran på cirka 2 000​, vilket är en utmaning med tanke på att ​bolaget har 150 000 personer i sin egen bostadskö.

– Det är roligt att intresset för att bo hos oss är så stort, men också tragiskt, för det tyder på att väldigt många saknar en bostad. Men vi gör vårt bästa för att bygga fler bostäder i Stockholm, Göteborg och Uppsala, med kranskommuner.

Läs även: Wallenstam vill bygga fyra bostadstorn vid Heden 

Kallebäcks Terrasser i Göteborg är ett av bolagets största utvecklingsområden, där man bygger 1 800 lägenheter fram till 2027.

Vilken reform skulle underlätta bostadsbyggandet?
– När jag startade för 30 år sedan subventionerades bostadsbyggandet med ränteavdrag. I dag plockar staten tvärtom ut en massa miljarder genom 25 procents moms varje år. Jag vet inte om det är rätt​ att göra så vid ​en kris.

Han tror att den senast diskuterade reformen, fri hyressättning i nyproduktion, som i slutändan blossade upp i en renodlad regeringskris, möjligtvis hade kunnat resultera i en högre produktionstakt för bostadsrättsbyggare och mindre aktörer som inte når lönsamhet i dag, samt fler nystartade projekt där hyresnivåerna är höga, som för företagsbostäder.

I maj firade Hans Wallenstam 30 år som vd för bolaget och skojar nu att han har siktet inställt på nästkommande 30 år. 

– Nej, men jag har förmånen att ha världens roligaste jobb. Min drivkraft är att hela tiden försöka nå ännu bättre effektivitet i omöjliga projekt. Det finns nya utmaningar varje dag, vilket är otroligt kul.

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.