Börs
Hermelin hoppas på snabbtåg
Publicerad: 14 augusti 2018, 11:31
Christian Hermelin. Foto: Fabege.
Fabeges vd Christian Hermelin hoppas att snabbtåg ska gå mellan Flemingsberg och Arlanda i framtiden för att understödja ambitionen att skapa ett internationellt affärsdistrikt söder om Stockholm. Det säger han till Fastighetsnytt på tisdagen.
Ämnen i artikeln:
Fabege FastigheterHuddinge kommun spikade på måndagen planer på att förvandla Flemingsberg till ett internationellt affärsdistrikt kallat Stockholm South Business District, vilket Fastighetsnytt rapporterat om tidigare. Internationellt utbyte underlättas dock av närhet till en flygplats men så ser det inte ut så i dagsläget.
Hermelin hoppas därför att snabbtåg ska börja trafikera sträckan mellan Flemingsberg och Arlanda. Han uppskattar att den bör klaras av på en halvtimme. Ett snabbtåg kan enligt Hermelin nå Stockholms central på 11 minuter och därifrån tar det knappt 20 minuter till Arlanda om man byter till Arlanda Express.
Fabege är en viktig aktör när Huddinge kommun nu siktar på att skapa det nya området under en tioårsperiod. Planen är att skapa plats för 50 000 arbetande, 50 000 boende och 50 000 besökare inom Flemingsberg. Det skulle göra området betydligt större än Arenastaden, åtminstone när det gäller arbetande och boende.
– Det här är också en vision och man måste våga satsa högt. Det var ju så vi lyckade med Arenastaden, genom att vi vågade, säger Hermelin till Fastighetsnytt.
Många företag i Stockholm befinner sig norr om Stockholm medan många bor i den södra delen av staden. Enligt Hermelin står vi dock inför ett trendskifte där många arbetsgivare vill etablera sig söder om staden.
– Timingen är rätt för att gå till södra sidan. Flyttströmmarna har gått mot norra sidan under väldigt lång tid men trafikproblemen börjar bli så stora att de som vill vara attraktiva arbetsgivare känner att de måste ha en etablering på södra sidan, säger han.
Enligt Hermelin är värdet på mark för kontorsändamål inte så högt i Flemingsberg i dagsläget. Fabege har dock ett högt satt mål om en avkastning på 50 procent på investerat kapital i nya projekt, vilket inte kommer ske av sig självt.
– Det är precis samma förutsättningar som vi hade i Arenastaden – lågexploaterat och relativt låga ingångsvärden. Men det kräver ju att du skapa attraktivitet. Det går inte idag att räkna hem 50 procent som i Arenastaden så måste vi ju bygga varumärket och stadsdelens attraktivitet, säger Hermelin.
Fabege har främst projekt på den norra sidan av staden och det nya stadsdelen blir därför ett bra komplement, enligt Hermelin. För framgång krävs dock att man hittar något som kan göra platsen unik.
– Ska man lyckas med ett etablerat område på södra sidan så måste det vara bättre än på norra. Det måste man inse. Sen har vi gjort ett antal stadsdelar och vi lär oss för varje stadsdel, säger han. Självklart är ambitionen att vi kan göra något ännu bättre än i arenastaden.
Enligt Hermelin är det dock för tidigt att säga om området kommer innebära fler projekt än Arenastaden för Fabeges del.
Oskar von Bahr