Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Hermelin: “Ett logiskt bud“

Publicerad: 20 oktober 2015, 13:44

Gustaf Hermelin, vd för Catena.

Foto: Mattias Fröjd.

Att Catena lägger ett bud på Tribona kom måhända som en oväntad vändning men enligt Catenas vd Gustaf Hermelin är det ändå ett logiskt bud och det stärker Catenas förvaltningsorganisation. Ska man ha en bra förvaltning då måste man finnas lokalt.


Ämnen i artikeln:

Rutger ArnhultKlövern FastigheterTribonaGustaf HermelinCatena FastigheterCorem Property Group

– Idag har vi tre medarbetare i Göteborg och det här ger oss möjlighet att ta in ytterligare personal där, vi är fyra i Mälardalen och där kan vi bli sex till sju. Vi är fyra i Skåne och kan bli sex till åtta. Helt plötsligt så blir vi ett lag och det gör att vi kan ha specialiserade funktioner. Vi får en helt annan industriell approach på det vi gör, säger han i samtal med Fastighetsnytt.

Han påpekar vidare att Tribona har en stark närvaro i Skåne och just i Öresundsregionen har Catena varit för små. Man har upplevt ett som han uttrycker det ganska bra tryck på förfrågningar i Öresundsregionen och genom köpet av Tribona skulle man tillsammans bli betydligt starkare i framförallt Öresundsregionen men även i Mälardalen och norröver.

– Sedan får vi se vad vi kan göra mer med portföljen, det här är ett sätt för oss att växa men om det finns andra fastighetsägare som är bättre skickade att sköta någon ort så kommer vi säkert att hitta dem och sälja någonting också, nu har vi möjlighet att göra det. Det finns förädlingsmöjligheter, konstaterar Gustaf Hermelin.

Ambitionen att skapa ett Catena

Vidare ger ett förvärv av Tribona möjligheter till avyttringar av fastigheter som enligt Catenas vd mer eller mindre bör bli omdanade till bostadsområden. Fastigheter Catena hittills inte har velat släppa då man velat hålla volymen uppe.

– Nu ser jag definitivt möjligheter och det finns även sådana objekt i Tribonas bestånd, säger han.

När det gäller andra synergieffekter så är planen att de två bolagen ska bli ett, annars får man inte till de önskade stordriftsfördelarna menar Gustaf Hermelin. Ambitionen är alltså att skapa ett Catena men inte två börsbolag.

– Vi kommer att jobba för att uppnå 90 procent och sedan gå hela vägen upp till 100 procent. Det är en vanlig process och den tar lite tid men när vi kommer in på nästa år så hoppas jag att vi är ett bolag. Det är först då du får synergierna, det är först när du får ihop bolagen till en lite större låda som du får full effekt på det, säger han.

Gustaf Hermelin och Rutger Arnhult, vd för Klövern och storägare i Corem Property Group som tidigare hade lagt ett bud på Tribona, har som många sannolikt känner till en historia där Arnhult tvingade Hermelin bort från Klövern. När Fastighetsnytt tar upp deras historia skrattar Gustaf Hermelin och säger att han inte får betalt för att ge igen för gammal ost.

– Det här är strikt affärsmässigt och det råkar vara så att Klövern var säljare och får loss pengar som de kan använda för att utveckla sitt egna bolag. Jag tror att det här är bra för alla, säger han.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.