lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Hemfosa vill växa till 50 miljarder

Publicerad: 24 januari 2019, 14:19

Hemfosa siktar på att växa fastighetsportföljen från drygt 35 miljarder till 50 miljarder kronor på fem år, bland annat genom att köpa fler fastigheter i Finland och en ökning av mängden projekt. Det meddelade bolaget på torsdagens kapitalmarknadsdag, som är den första efter avknoppningen av Nyfosa.

Ämnen i artikeln:

Hemfosa Fastigheter

Av den totala värdeökningen på 15 miljarder de kommande åren ska 10-11 miljarder komma från förvärv. Resterande 4-5 miljarder ska komma från projekt, vilket är en lite snabbare takt än tidigare.

­–Det pågår väldigt många projekt i Hemfosa idag, jag är väldigt imponerad av det som görs, men här vill vi skruva upp det litegrann. Det kommer ske både i egen regi där Hemfosa driver projekt själva men även samarbeten med till exempel projektutvecklare, säger Hemfosas nya vd Caroline Arehult på torsdagens kapitalmarknadspresentation.

Bolaget sätter även upp målet att utdelningen ska uppgå till cirka 40 procent av det utdelningsbara resultatet. Detta definieras som förvaltningsresultatet, exklusive resultatandel från joint ventures, efter skatt.

Dessutom ska det utdelningsbara resultatet öka med minst 10 procent per år i genomsnitt.

–Lyckas vi med det, vilket vi är övertygade om, så kommer det utdelningsbara resultatet fördubblas på sju år, säger Hemfosas CFO Peter Anderson.

Bolagets fastighetsvärde uppgick till 35,6 miljarder kronor vid utgången av det tredje kvartalet i fjol.  fördelat på Sverige, Norge och Finland. Sveriges andel är överlägset störst med 69 procent och Finland är minst med 5 procent.

Hemfosa, som är inriktat på skattefinansierade samhällsfastigheter såsom skolor, äldreboenden och rättsvårdande myndigheter, uppger att man vill stärka den marknadsledande ställningen i Sverige och Norge. I Finland siktar man däremot på att växla upp ett snäpp, bland annat genom att öka förvärvstakten.

–Vi tror att det finns goda tillväxtmöjligheter i våra samtliga kategorier. Många av våra konkurrenter letar bara efter äldreboenden och håller sig gärna i Helsingforsregionen. Vi söker förvärvsmöjligheter i tillväxtregioner men har inte några begränsade områden, säger Hemfosas transaktionschef Anna Alsborger.

Hon tillägger att finska kommuner inte har sålt av fastigheter på samma sätt som i Sverige tidigare men ett skifte kan vara på gång. I slutet på förra året genomfördes två transaktioner, bland annat sålde Helsingfors ett kontorshus.

–I samband med affären så uttalade de sig om deras nya fastighetsstrategi där ser att de i större grad kan tänka sig att sälja fastigheter och vara kvar som hyresgäster. Vi tror att när nu Helsingfors banar väg så är det många andra kommuner som också kan släppa sargen och våga ta hjälp utifrån, säger hon.

Befolkningen ökar i de tre länderna, enligt bolaget framförallt bland de som är under 18 eller över 70 år. Det skapar utmaningar för kommunerna då den arbetsföra andelen av befolkningen minskar. Enligt Hemfosa har 69 procent av Sveriges kommuner övervägt fastighetsförsäljningar för att få loss kapital.

I Sverige uppges det samlade värdet på landets samhällsfastigheter uppgå till 1 000 miljarder kronor, varav 20 procent ägs privat.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev