Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Hemfosa delar ut Nyfosa, som ska dubblas i värde

Publicerad: 21 Augusti 2018, 13:58

Jens Engwall är vd på Nyfosa.

Foto: Hemfosa.

Hemfosas styrelse föreslår att det helägda dotterbolaget Nyfosa, som består av bolagets kommersiella fastighetsportfölj, delas ut till aktieägarna under det fjärde kvartalet i år.


Ämnen i artikeln:

Hemfosa FastigheterNyfosa Fastigheter

Hemfosa föreslår att det helägda dotterbolaget Nyfosa, som består av bolagets kommersiella fastighetsportfölj, delas ut till aktieägarna under det fjärde kvartalet i år. Det meddelade Hemfosa strax före börsens stängning på tisdagen.

-Syftet med delningen är att med två fristående och specialiserade bolag skapa bättre förutsättningar att tillvarata potentialen i hela verksamheten och därigenom öka aktieägarvärdet, skriver bolaget i ett pressmeddelande, som även innehåller färska finansiella mål och utdelningspolicy för avknoppningen.

Nyfosa siktar på en tillväxt på över 20 procent per år framöver, både för resultatet och fastighetsbeståndet, upp till ett fastighetsvärde om 25 miljarder kronor.

Bolagets fastighetsbestånd hade vid utgången av det andra kvartalet ett värde om 12,4 miljarder kronor. Det utgörs i huvudsak av kontor i tillväxtkommuner samt logistik- och lagerlokaler vid transportknutpunkter i hela Sverige.

Nyfosa ska även ha minst 15 procents avkastning på eget kapital över tid, före betald skatt. Vidare ska soliditeten uppgå till minst 25 procent, belåningsgraden får maximalt vara 65 procent och räntetäckningsgraden måste vara minst två gånger.

Dessutom klubbas en ny utdelningspolicy för Nyfosa. Enligt denna ska vinsterna återinvesteras för att ta tillvara affärsmöjligheter och uppnå tillväxtmålet om ett totalt fastighetsvärde på 25 miljarder kronor

-Därefter avses det utdelningsgrundande resultatet i huvudsak distribueras till ägarna i form av utdelning, inlösen och/eller återköp av aktier, står det i pressmeddelandet.

Nyfosas externa skuldfinansiering kommer initialt enbart att bestå av banklån från ett flertal banker. Inga obligationer eller företagscertifikat som Hemfosa tidigare utgivit kommer att övergå till Nyfosa.

För att skapa en lämplig kapitalstruktur i Nyfosa kommer Hemfosa lämna ett aktieägartillskott om 3,8 miljarder kronor till Nyfosa under det tredje kvartalet 2018. Det framgår av en informationsbroschyr  rörande transaktionen.

Vidare uppges att Nyfosa har en nettoskuld på 1 miljard kronor till följd av diverse fordringar bolagen har på varandra. Dessa skulder kommer att regleras innan en eventuell utdelning genom attt Nyfosa upptar nya banklån.

Beslut om utdelning är tänkt att fattas vid en extra bolagstämma den 13 september. Om så sker kommer Nyfosas aktier att delas ut till Hemfosas  stamaktieägare och noteras på Nasdaq Stockholm under det fjärde kvartalet 2018. En stamaktie i Hemfosa berättigar till en aktie i Nyfosa.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.