Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Hebas kreditbetyg sänkt: ”Överraskande”

Publicerad: 18 mars 2022, 16:03

Heba och Åke Sundvall driver ett gemensamt projekt i Stora Sköndal om 600 bostäder. Parterna äger 50 procent vardera i projektbolaget.

Nordic Credit Rating (NCR) meddelar att kreditvärderingsinstitut har sänkt Hebas långsiktiga kreditbetyg – från A- till BBB+, med stabila utsikter. ”Bolagets fokusförändring har lett till en ökad riskaptit”, skriver NCR i sin rapport.


Ämnen i artikeln:

Heba Fastigheter

Enligt NCR återspeglar åtgärden Hebas ansträngningar att utöka sin fastighetsportfölj med en rad projekt på platser utanför sina historiska marknader, och en efterföljande ökning av affärsrisken. 

”Det återspeglar också ökande investeringar i projekt för att bygga och sälja lägenheter till hyresgäster genom samriskföretag med förhandsfinansieringsåtaganden genom lån och garantier. Fokusförändringen har lett till en ökad riskaptit och högre nivåer av finansiell risk jämfört med historiska nivåer”, skriver NCR i sin rapport. 

Läs även: Oscars dolda tillgångar som ska finansiera tillväxtresan – går mot strömmen

– För Heba kom denna förändring lite överraskande, säger Hebas ekonomichef Hanna Franzén. 

Franzén fortsätter. 

– NCR har sin ratingmetod och från Hebas sida får vi naturligtvis respektera denna. Heba kommer precis som tidigare kommunicerat arbeta vidare enligt vår finanspolicy, som bland annat omfattar att belåningsgraden över tid ska understiga 50 procent, 

Bolagets belåningsgrad, per 31 december 2021, var 41 procent enligt både Hebas och NCR:s beräkningsmodeller.

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

Heba Fastigheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.