Börs
Har marknaden börjat prisa in räntehöjningar?
Publicerad: 22 augusti 2017, 07:03
Riksbanken. Foto: Sverrir Thór.
Marknadsräntorna har stigit under sommaren och har inte varit på lika höga nivåer på ett bra tag. Det gäller i synnerhet den korta tremånadersräntan som senast var i det häradet i april ifjol utan dock att riktigt komma så högt. Det råder högkonjuntkur och marknaden har börjat ana att styrräntorna kommer att börja stiga.
Fredagen 18 augusti noterades Stibor 3M till -0,407 punkter vilket är den högsta nivån hittills i år. Räntan har stigit ganska brant de senaste veckorna eller ända sedan mitten av juni då den låg på -0,515 och faktum är att det är den högsta nivån sedan i februari 2016 då vi senast såg en kortränta över -0,4 procent. Det var närmare bestämt den 10 februari som Stibor 3M noterades -0,368 procent. Då befann sig räntan i det närmast i fritt fall och föll på drygt en månad från -0,281 till -0,515.
Källa: Riksbanken.
Även de långa räntorna har stigit den senaste tiden efter att ha varit i en nedåtgående trend under andra kvartalet. 18 augusti noterades räntan för en tioårig statsobligation till 0,627 procent och även om det inte är någon högstanotering för de senaste veckorna är det betydligt högre än i mitten av juni då den noterades på nivån 0,383 den 12 juni.
Huvudförklaringen till att räntorna har stigit är att marknaden har börjat tolka Europeiska centralbankschefen Mario Draghi som hökaktig, i synnerhet efter ett tal han höll i Portugal under sommaren. Det har gett räntorna på euromarknaden en skjuts uppåt och då det finns en nästan perfekt korrelation mellan den svenska räntemarknaden och euromarknaden med euromarknaden som den kausalitetsmässigt ledande marknaden, så har det påverkat räntorna här hemma. Marknaden har helt enkelt börjat prisa in en räntehöjning man tycker sig se på horisonten, baserat på Draghis uttalanden.
Även i Sverige har man börjat se en räntehöjning på horisonten. Inflationen ligger nu över Riksbankens inflationsmål, om än bara temporärt, och även om Stefan Ingves och hans kumpaner i Riksbankens direktion säkerligen vill se fler tecken på en robust inflationstakt i närheten av målet så är det bara att konstatera att den svenska ekonomin nu befinner sig i högkonjunktur. Trycket i ekonomin är dock fortfarande lågt vilket kan ge Riksbanken anledning att avvakta lite.
Som Fastighetsnytt rapporterade tidigare i veckan är intresset för fastighetsbolagens företagsobligationer fortfarande stort och bolagens behov för nytt kapital likaså och även om priset på pengar har stigit under sommaren så är det fortfarande oerhört lågt och det lär krävas att räntan stiger en hel del ytterligare för att stävja marknaden för obligationer.
Sverrir Thór