Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Gör nästan en miljard i vinst

Publicerad: 10 maj 2016, 11:49

Balder redovisar ett driftnetto om 814 miljoner kronor för årets första kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal ifjol, då driftnettot var 451 miljoner, är det nästan en fördubbling men det är dock en kraftigt haltande jämförelse.


Ämnen i artikeln:

Balder Fastigheter

Balder redovisar ett driftnetto om 814 miljoner kronor för årets första kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal ifjol, då driftnettot var 451 miljoner, är det nästan en fördubbling men det är dock en kraftigt haltande jämförelse då Balder sedan ifjol har köpt majoritet av aktierna i finländska Sato och konsoliderat det i sin resultaträkning. Första kvartalet i år är första kvartalet då man har konsoliderat Sato och det påverkar resultaträkningen ganska kraftigt vilket gör att jämförelser känns relativt irrelevanta och det är dessutom svårt att bedöma hur bra utfallet av kvartalet egentligen är. Man kan dock konstatera att Balder gör en vinst före skatt om nästan en miljard kronor, närmare bestämt 952 miljoner.

En lite närmare titt på nyckeltalen skvallrar dock om att bolaget om inte annat har gjort ett ganska skapligt kvartal, med en överskottsgrad på 64,7 procent. Balders bestånd är blandat och spannar allt från bostäder till lagerfastigheter vilket gör att man aldrig kommer upp i de extremt höga nivåerna som bolag som är fokuserade både geografiskt och segmentsmässigt, Fabege och Hufvudstaden till exempel, gör.

Balders balansomslutning uppgick till kvartalsskiftet till 78,1 miljarder kronor vilket gör bolaget till börsens största men fastighetsvärdet uppgår dock ”endast” till 69,8 miljarder och således är Castellum/Norrporten större sett till fastighetsvärde. Soliditeten är robusta 32,9 procent och nettobelåningsgraden är på relativt låga 54,6 procent.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Balder Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.